a 2021

Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?

DANĚK, Petr a Petr JEHLIČKA

Základní údaje

Originální název

Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?

Název anglicky

Self-provisioning and sharing as spaces of care?

Autoři

DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výroční konference České sociologické společnosti 2021, 2021

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

50704 Environmental sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/21:00119040

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

food gardening; sharing; spaces of care; quiet sustainability
Změněno: 3. 7. 2021 12:43, RNDr. Petr Daněk, Ph.D.

Anotace

V originále

Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.

Anglicky

Alternative conceptualization of domestic food production is presented, interpreting home food gardens as spaces of care, created by moral and material networks of responsible management of accessible resources and responsible behaviour towards local society and local ecosystem.

Návaznosti

GA19-10694S, projekt VaV
Název: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Grantová agentura ČR, Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení