ŠTRUNCOVÁ, Dagmar, Radana DYMÁČKOVÁ a Roman ŠTÍCHA. Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy. Praktický lékař. Praha: ČLS J.E.Purkyně, 2021, roč. 101, č. 2, s. 74-84. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Název česky Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Název anglicky A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
Autoři ŠTRUNCOVÁ, Dagmar (203 Česká republika, garant, domácí), Radana DYMÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Roman ŠTÍCHA (203 Česká republika).
Vydání Praktický lékař, Praha, ČLS J.E.Purkyně, 2021, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121890
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky výživa; strava; vegan
Klíčová slova anglicky nutrition; diet; vegan
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 28. 4. 2022 13:08.
Anotace
Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
Anotace anglicky
The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners’ surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
Návaznosti
MUNI/A/1294/2019, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 23:29