FRIŠHONS, Jan. Stručný průvodce posmrtným životem. In Stručný průvodce posmrtným životem. Brno: Moravské gymnázium Brno s.r.o., 2021, 32 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stručný průvodce posmrtným životem
Název česky Stručný průvodce posmrtným životem
Název anglicky A quick guide afterlife
Autoři FRIŠHONS, Jan.
Vydání Brno, Stručný průvodce posmrtným životem, 32 s. 2021.
Nakladatel Moravské gymnázium Brno s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 30501 Forensic science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Smrt; posmrtné změny; pitva; balzamace
Klíčová slova anglicky Death; postmortem changes; autopsy; embalming
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 20. 5. 2022 13:15.
Anotace
Stručný průvodce má čtenáři popsat, co se děje s mrtvým tělem po smrti. Tedy poskytnout zevrubný popis procesu umírání, smrti a posmrtných změn. Dále přibližuje celý proces, kterým těla mrtvých procházejí od okamžiku smrti až do jejich pohřbení. Jednotlivé kapitoly popisují postupy při úmrtí, co se děje s tělem na pitevně, za jakých podmínek probíhají posmrtné odběry tkání pro transplantační účely, jak se provádí úprava těla pohřební službou, jak probíhá balzamace nebo pohřbívání do země, žehem a dalšími způsoby. Poodkrývá „posmrtná tajemství“, která jsou za mnoho let obestřena řadou fám a pověr. K napsání textu mě vedly časté dotazy mnoha nezasvěcených lidí.
Anotace anglicky
This brief guide is intended to describe to the reader what happens to a dead body after death. Thus, to provide a detailed description of the process of dying, death, and postmortem change. It further describes the whole process, through which the bodies of the dead pass from the moment of death until their burial. Individual chapters describe the procedures in case of death, what happens to the body at the autopsy room, under which conditions post-mortem tissue collection takes place for transplantation purposes, how the treatment of the body is carried out by the funeral service, how embalming or burial takes place in the ground by burning and other means. It reveals the "posthumous." secrets ", which have been shrouded in rumors and superstitions for many years. I was often led to write a text questions from many uninitiated people.
VytisknoutZobrazeno: 11. 10. 2024 11:56