ONDRÁČEK, Tomáš. Plandemie: imunizační strategie ve vědě a veřejném prostoru. In XXV. Česko-slovenské sympózium o analytickej filozofii. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Plandemie: imunizační strategie ve vědě a veřejném prostoru
Název česky Plandemie: imunizační strategie ve vědě a veřejném prostoru
Název anglicky Plandemic: Immunizing Strategies in Science and Public Space
Autoři ONDRÁČEK, Tomáš.
Vydání XXV. Česko-slovenské sympózium o analytickej filozofii, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW stránky konference
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky pandemie; argumentace; imunizační strategie; pseudo-věda
Klíčová slova anglicky pandemic; argumentation; immunizing strategies; pseudo-science
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Sedláček, učo 23217. Změněno: 18. 3. 2022 07:44.
Anotace
Předložený příspěvek má tři cíle. V první řadě bude obhajována pozice (1), že věda by měla být vymezena jako společná aktivita více osob, která nutně umožňuje rozumnou kritiku. V příspěvku tak bude prezentován a obhajován minimální nárok na demarkaci, nárok na to, co minimálně musí vše, co by mělo být vědou, splňovat. Následně budou vymezeny a popsány imunizační strategie (2), jejichž užití poukazuje na nesplnění představených minimálních nároků. Tyto strategie ale nejsou problematické jen pro vědu. Imunizační strategie hrají významnou úlohu i v rámci populárně-vědecké či obecně veřejné diskuzi. Tato úloha spolu s diskusí na téma jejich přesvědčivosti (3) bude nakonec ilustrována v současných diskuzích o pandemii COVID-19, jako je např. snímek Plandemic (Willis, 2020).
Anotace anglicky
The present contribution has three objectives. First, the position (1) that science should be defined as a joint activity of several persons that necessarily allows for reasonable criticism will be defended. In the contribution, I will present and defend a minimal criterion to demarcation, a claim to what, at least, everything that should be science must satisfy. Subsequently, immunization strategies (2) will be identified and described, the use of which points to a failure to meet the minimum criterion presented. But these strategies are not only problematic for science. Immunization strategies also play an important role in popular science or public debate in general. This role, along with the debate on their persuasiveness (3), will be illustrated in current discussions on the COVID-19 pandemic, such as the Plandemic film (Willis, 2020).
VytisknoutZobrazeno: 29. 7. 2024 19:49