SVOBODOVÁ, Hana. Pes bez psa (vývoj jazyka od praslovanštiny k češtině) II. In Eva Rusinová. Přednášky a besedy z LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií. 1. vyd. Brno: FF MU, 2021, s. 179-191. ISBN 978-80-210-9883-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pes bez psa (vývoj jazyka od praslovanštiny k češtině) II
Název anglicky Dog without a dog (language development from Praslavic to Czech) II
Autoři SVOBODOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Přednášky a besedy z LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií, od s. 179-191, 13 s. 2021.
Nakladatel FF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/21:00122532
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-9883-1
Klíčová slova česky praslovanština; čeština; vývoj jazyka; hláskosloví; indoevropské jazyky; slovanské jazyky
Klíčová slova anglicky Praslavic; Czech; language development; phonetics; Indo-European languages; Slavonic languages
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 3. 3. 2022 13:59.
Anotace
Přípěvek se věnuje vývoji jazyka od praindoevropštiny přes praslovanštinu až do rozštěpení slovanských jazyků na skupinu jižní, západní a východní. Zaměřuje se předším na rekonstrukci slovanského prajazyka a systematické srovnávání jednotlivých slovanských jazyků mezi sebou. Představeny jsou základní hlákoslovné jevy. Rezultáty, jejichž funkčnost byla prověřena dlouholetými výzkumy, jsou užity pro další poznávání češtiny a jejich dialektů. Systematické srovnávání vývojových změn u různých slovanských jazyků napomáhá kvalitněji přistupovat k výuce českého jazyka, a to jak u českých rodilých mluvčích, tak i studentů s odlišným mateřských jazykem. Představená shrnutí tak novou formou pomohou dalšímu poznávání a pochopení slovanských jazyků a jejich vývoje, a tím i porozumění struktuře současného českého jazyka.
Anotace anglicky
The paper focuses on the development of the language from Praindoeuropean through Praslavic to the split of the Slavic languages into Southern, Western and Eastern groups. It focuses primarily on the reconstruction of the Slavic pralanguage and the systematic comparison of the individual Slavic languages with each other. The basic phonological phenomena are presented. The results, the functionality of which has been tested by many years of research, are used to further the understanding of Czech and its dialects. The systematic comparison of developmental changes in different Slavic languages helps to improve the quality of Czech language teaching, both for native speakers and for students with different mother tongues. The presented summaries will thus help in a new way to further the knowledge and understanding of Slavic languages and their development, and thus to understand the structure of the contemporary Czech language.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 18:50