HRDLIČKA, Michal. Atypická antipsychotika v léčbě schizofrenie v adolescenci. Psychiatrie. Tigis, 2021, roč. 25, č. 2, s. 83-87. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Atypická antipsychotika v léčbě schizofrenie v adolescenci
Název česky Atypická antipsychotika v léčbě schizofrenie v adolescenci
Název anglicky Atypical antipsychotics in the treatment of schizophrenia in adolescence
Autoři HRDLIČKA, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Psychiatrie, Tigis, 2021, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL stránka periodika s full-textem publikace
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00122603
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky adolescentní schizofrenie; atypická antipsychotika; účinnost; váhový přírůstek; metabolické nežádoucí účinky
Klíčová slova anglicky adolescent schizophrenia; atypical antipsychotics; efficacy; weight gain; metabolic side effects
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Michal Hrdlička, CSc., učo 31353. Změněno: 6. 7. 2022 20:27.
Anotace
Přehledový článek shrnuje užití atypických antipsychotik (AAP) v léčbě schizofrenie v dětské a dorostové psychiatrii. Představuje základní studie účinnosti v této indikaci. Účinnost většiny AAP je srovnatelná, přičemž clozapin v porovnání s jinými AAP vykázal superiorní účinnost (specificky u farmakorezistentní schizofrenie), ziprasidon účinnost inferiorní a výsledky asenapinu jsou hodnoceny jako sporné. Zvláštní pozornost je věnována lurasidonu, který byl nejnověji (v srpnu 2020) schválen pro léčbu adolescentní schizofrenie v České republice, stejně jako před delší dobou již byly schváleny aripiprazol a paliperidon. V otázce nežádoucích účinků se jako nejzávažnější ukazují přírůstek na váze a související metabolické nežádoucí účinky. Nejzávažnější přírůstek na váze se vyskytuje u olanzapinu, zatímco benigní změny hmotnosti jsou při užití aripiprazolu, lurasidonu a ziprasidonu.
Anotace anglicky
A review article summarizes use of atypical antipsychotics (AAPs) in the treatment of schizophrenia in child and adolescent psychiatry. It introduces basic studies on efficacy in this indication. The efficacy of the majority of AAPs is mutually comparable; with the following exceptions: clozapine that demonstrated superior efficacy (specifically in treatment-resistant schizophrenia), ziprasidone, which showed inferior efficacy, and asenapine, the efficacy of which was unclear. The special attention is paid to lurasidone that was registered in the Czech Republic for adolescent schizophrenia at the newest (in August 2020), and joined the previously registered aripiprazole and paliperidone in this indication. Regarding side effects, weight gain and associated metabolic side effects seem to be the most serious ones. Olanzapine appears to cause the most significant weight gain, while aripiprazole, lurasidone and ziprasidone seem to cause benign weight changes only.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:37