BARTÁKOVÁ, Anna, Tibor STRAČINA, Eva OPATŘILOVÁ a Marie NOVÁKOVÁ. ANESTEZOVANÉ MORČE JAKO MODEL PRO TESTOVÁNÍ NOVÝCH LÉČIV. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ANESTEZOVANÉ MORČE JAKO MODEL PRO TESTOVÁNÍ NOVÝCH LÉČIV
Autoři BARTÁKOVÁ, Anna, Tibor STRAČINA, Eva OPATŘILOVÁ a Marie NOVÁKOVÁ.
Vydání 2021.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky morče, celotělový model, beta-blokátor, arytmogenní potenciál
Změnil Změnila: Mgr. Anna Bartáková, učo 491452. Změněno: 25. 10. 2021 10:20.
Anotace
Celotělový model anestezovaného morčete představuje cennou součást preklinického testování arytmogenního potenciálu rozličných léčiv. Cílem této práce bylo zavedení tohoto modelu a následné hodnocení arytmogenního potenciálu nově syntetizované látky TP28b, která vykazuje potenciální beta-lytické účinky. Zvířata byla uvedena do hluboké anestezie inhalací isofluranu a poté byla provedena kanylace jugulární vény. Na hrudník morčete byly dále připevněny vpichové elektrody a pro kontinuální monitorování tělesné teploty byla zavedena rektální sonda. Zvířata byla rozdělena do tří skupin: negativní kontrola (fyziologický roztok), pozitivní kontrola (beta-lytikum esmolol) a skupina s testovanou látkou (TP28b). Experiment sestával z fáze stabilizace (15 min), následně tří fází aplikování testované látky či fyziologického roztoku (10, 5 a 5 min) prostřednictvím kontinuální intravenózní infuze a fáze zotavení (5 min). EKG bylo registrováno a analyzováno pomocí LabChart 8 Pro softwaru. Hodnotili jsme RR interval (resp. srdeční frekvenci), PR interval, QRS komplex a QT interval. QT interval byl následně korigován podle Framinghama. Spolehlivost zavedeného modelu byla prokázána neměnností sledovaných parametrů během celého experimentu u skupiny negativních kontrol. Aplikace beta-blokátoru esmololu dle očekávání snížila srdeční frekvenci, prodloužila PQ interval i trvání QRS komplexu, a zároveň neovlivnila QTc. Bohužel nebylo možné shromáždit dostatek experimentálních dat ve skupině s testovanou látkou TP28b. Jako největší problém se v tuto chvíli jeví precipitace látky v roztoku obsahujícím proteiny, tedy i v krvi. Zároveň jsme ovšem prokázali, že model anestezovaného morčete je spolehlivý a cenný pro testování nově syntetizovaných léčiv s účinkem na kardiovaskulární systém.
Návaznosti
MUNI/A/1246/2020, interní kód MUNázev: Kardiovaskulární systém: od iontového kanálu k celotělovému modelu (Akronym: KAVASYKAMO)
Investor: Masarykova univerzita, Kardiovaskulární systém: od iontového kanálu k celotělovému modelu
MUNI/IGA/1098/2020, interní kód MUNázev: Arrhythmogenic potential of TP-1 in animal model
Investor: Masarykova univerzita, Arrhythmogenic potential of TP-1 in animal model
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 04:21