DADÁKOVÁ, Kateřina, Lenka JURASOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ, Božena PRŮŠOVÁ, Mojmír BAROŇ a Jiří SOCHOR. Origin of Wine Lignans. Plant Foods for Human Nutrition. DORDRECHT: SPRINGER, 2021, roč. 76, č. 4, s. 472-477. ISSN 0921-9668. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s11130-021-00928-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Origin of Wine Lignans
Autoři DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka JURASOVÁ (203 Česká republika), Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Božena PRŮŠOVÁ (203 Česká republika), Mojmír BAROŇ a Jiří SOCHOR.
Vydání Plant Foods for Human Nutrition, DORDRECHT, SPRINGER, 2021, 0921-9668.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.124
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00122677
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s11130-021-00928-1
UT WoS 000705758600001
Klíčová slova anglicky Resinol-related lignans; Wine maturation; Must; Grapevine; Seeds; Wood
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 29. 3. 2022 15:53.
Anotace
Plant lignans possess several properties beneficial for human health and therefore, increasing their contents in foods and beverages is desirable. One of the lignan sources in human diet is wine. To elucidate the origin of lignans contained in wine, LC-MS was used to analyze resinol-related lignans in must, seeds, stems, and wine prepared using stainless steel tanks, oak barrels, and Qvevri (clay vessel). White wines aged in stainless steel tanks contained significantly lower amounts of lignan aglycones (20-60 mu g/L) than red and Qvevri wines (300-500 mu g/L). Generally, white wines aged in stainless steel tanks contained only low amounts of isolariciresinol and matairesinol. Qvevri wines and red wine aged in stainless steel tank contained up to five lignan compounds and in wine aged in oak barrel, six different lignans were identified. Consistently, only low concentration of isolariciresinol has been found in must, whereas more lignan compounds have been found in grape seeds (isolariciresinol, secoisolariciresinol, and pinoresinol) and stems (isolariciresinol and syringaresinol). Consequently, we conclude that lignan content in wine can be increased by maturation in contact with grape berries, seeds, or stems or with wood.
Návaznosti
MUNI/A/1604/2020, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2021
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2021
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 19:39