J 2021

Origin of Wine Lignans

DADÁKOVÁ, Kateřina, Lenka JURASOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ, Božena PRŮŠOVÁ, Mojmír BAROŇ et. al.

Základní údaje

Originální název

Origin of Wine Lignans

Autoři

DADÁKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka JURASOVÁ (203 Česká republika), Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Božena PRŮŠOVÁ (203 Česká republika), Mojmír BAROŇ a Jiří SOCHOR

Vydání

Plant Foods for Human Nutrition, DORDRECHT, SPRINGER, 2021, 0921-9668

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10608 Biochemistry and molecular biology

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 4.124

Kód RIV

RIV/00216224:14310/21:00122677

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000705758600001

Klíčová slova anglicky

Resinol-related lignans; Wine maturation; Must; Grapevine; Seeds; Wood

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 29. 3. 2022 15:53, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

Plant lignans possess several properties beneficial for human health and therefore, increasing their contents in foods and beverages is desirable. One of the lignan sources in human diet is wine. To elucidate the origin of lignans contained in wine, LC-MS was used to analyze resinol-related lignans in must, seeds, stems, and wine prepared using stainless steel tanks, oak barrels, and Qvevri (clay vessel). White wines aged in stainless steel tanks contained significantly lower amounts of lignan aglycones (20-60 mu g/L) than red and Qvevri wines (300-500 mu g/L). Generally, white wines aged in stainless steel tanks contained only low amounts of isolariciresinol and matairesinol. Qvevri wines and red wine aged in stainless steel tank contained up to five lignan compounds and in wine aged in oak barrel, six different lignans were identified. Consistently, only low concentration of isolariciresinol has been found in must, whereas more lignan compounds have been found in grape seeds (isolariciresinol, secoisolariciresinol, and pinoresinol) and stems (isolariciresinol and syringaresinol). Consequently, we conclude that lignan content in wine can be increased by maturation in contact with grape berries, seeds, or stems or with wood.

Návaznosti

MUNI/A/1604/2020, interní kód MU
Název: Podpora biochemického výzkumu v roce 2021
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2021