2022
UV-Induced fingerprint spectroscopy
NEJDL, Lukas, Martina HAVLIKOVA, Filip MRAVEC, Tomáš VACULOVIČ, Veronika FALTUSOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
UV-Induced fingerprint spectroscopy
Autoři
NEJDL, Lukas, Martina HAVLIKOVA, Filip MRAVEC, Tomáš VACULOVIČ (203 Česká republika, domácí), Veronika FALTUSOVÁ (703 Slovensko, domácí), Kristyna PAVELICOVA, Mojmir BARON, Michal KUMSTA, Vit ONDROUSEK, Vojtech ADAM a Marketa VACULOVICOVA (garant)
Vydání
Food Chemistry, Elsevier Sci Ltd, 2022, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 8.800
Kód RIV
RIV/00216224:14310/22:00125028
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000703788200002
Klíčová slova anglicky
Adulteration; Fluorescence spectroscopy; Fingerprinting; Light-driven reactions; Quality control; Single-cell analysis; UV irradiation
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 1. 11. 2021 11:48, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
Here, we present the potential analytical applications of photochemistry in combination with fluorescence fingerprinting. Our approach analyzes the fluorescence of samples after ultraviolet light (UV) treatment. Especially in presence of metal ions and thiol-containing compounds, the fluorescence behavior changes considerably. The UV-induced reactions (changes) are unique to a given sample composition, resulting in distinct patterns or fingerprints (typically in the 230–600 nm spectral region). This method works without the need for additional chemicals or fluorescent probes, only suitable diluent must be used. The proposed method (UV fingerprinting) suggests the option of recognizing various types of pharmaceuticals, beverages (juices and wines), and other samples within only a few minutes. In some studied samples (e.g. pharmaceuticals), significant changes in fluorescence characteristics (mainly fluorescence intensity) were observed. We believe that the fingerprinting technique can provide an innovative solution for analytical detection.