NEJDL, Lukas, Martina HAVLIKOVA, Filip MRAVEC, Tomáš VACULOVIČ, Veronika FALTUSOVÁ, Kristyna PAVELICOVA, Mojmir BARON, Michal KUMSTA, Vit ONDROUSEK, Vojtech ADAM a Marketa VACULOVICOVA. UV-Induced fingerprint spectroscopy. Food Chemistry. Elsevier Sci Ltd, 2022, roč. 368, January, s. 130499-130512. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130499.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název UV-Induced fingerprint spectroscopy
Autoři NEJDL, Lukas, Martina HAVLIKOVA, Filip MRAVEC, Tomáš VACULOVIČ (203 Česká republika, domácí), Veronika FALTUSOVÁ (703 Slovensko, domácí), Kristyna PAVELICOVA, Mojmir BARON, Michal KUMSTA, Vit ONDROUSEK, Vojtech ADAM a Marketa VACULOVICOVA (garant).
Vydání Food Chemistry, Elsevier Sci Ltd, 2022, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 8.800
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00125028
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130499
UT WoS 000703788200002
Klíčová slova anglicky Adulteration; Fluorescence spectroscopy; Fingerprinting; Light-driven reactions; Quality control; Single-cell analysis; UV irradiation
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 1. 11. 2021 11:48.
Anotace
Here, we present the potential analytical applications of photochemistry in combination with fluorescence fingerprinting. Our approach analyzes the fluorescence of samples after ultraviolet light (UV) treatment. Especially in presence of metal ions and thiol-containing compounds, the fluorescence behavior changes considerably. The UV-induced reactions (changes) are unique to a given sample composition, resulting in distinct patterns or fingerprints (typically in the 230–600 nm spectral region). This method works without the need for additional chemicals or fluorescent probes, only suitable diluent must be used. The proposed method (UV fingerprinting) suggests the option of recognizing various types of pharmaceuticals, beverages (juices and wines), and other samples within only a few minutes. In some studied samples (e.g. pharmaceuticals), significant changes in fluorescence characteristics (mainly fluorescence intensity) were observed. We believe that the fingerprinting technique can provide an innovative solution for analytical detection.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 01:36