MILO, Peter a Jan HAVELKA. Rokytná : non-invasive research into the settlement structure of an early medieval centre. Archaeologia Historica. 2021, roč. 46, č. 1, s. 7-25. ISSN 0231-5823. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/AH2021-1-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rokytná : non-invasive research into the settlement structure of an early medieval centre
Název česky Rokytná : nedestruktivní průzkum sídelní struktury raně středověkého centra
Autoři MILO, Peter (703 Slovensko, garant, domácí) a Jan HAVELKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Archaeologia Historica, 2021, 0231-5823.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full text URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00119333
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2021-1-1
Klíčová slova česky povrchové sběry; geofyzikální průzkum; raně středověké centrum; sídlištní struktura
Klíčová slova anglicky archaeological fieldwalking; geophysical survey; early medieval centre; settlement structure
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 6. 6. 2023 15:35.
Anotace
Research into central places is one of the most attractive themes in archaeological investigation and includes early medieval strongholds that reflect the political and socio-economic changes of their time. Archaeological research within the territory of Moravia (the eastern half of the Czech Republic) has long tended to concentrate on resolving issues of the centres of power related to the existence of the Moravian principality in the 9th–10th century, while sites linked to the building of the Přemyslid domain in the 11th–12th century have been investigated to a lesser extent. This contribution presents the results of research into the hillfort of Rokytná, which falls within this period. The hillfort, which is also known from period written sources, governed its own administrative district and enjoyed a prominent position among Přemyslid centres in Moravia. New data on the characteristics and structure of settlement was acquired with the help of a combination of non-destructive survey methods. The principal method was a geophysical survey using the magnetometer, accompanied by archaeological fieldwalking. A comparison of the magnetometer prospection and the results of pedestrian survey indicated possible interpretational discrepancies. Despite these it was established that during the period of operation of this medieval centre the whole investigated area was densely inhabited. At the same time, it was established that the site had been disturbed by deep ploughing and the effects of erosion which heavily influenced the data.
Anotace česky
Výzkum centrálních lokalit představuje v archeologickém bádání jedno z nejatraktivnějších témat. Patří sem také raně středověká hradiska, která jsou odrazem politických a společensko-ekonomických změn své doby. Na území Moravy je archeologický výzkum dlouhodobě zaměřený spíše na řešení otázek mocenských center souvisejících s Velkomoravskou říší v 9.–10. století. Lokality spojené s budováním přemyslovské domény v 11.–12. století byly zkoumány v menší míře. Příspěvek přináší výsledky bádání na hradisku Rokytná, které spadá právě do tohoto období. Toto hradisko, které je známé i z dobových písemných pramenů, spravovalo vlastní hradský obvod a mezi přemyslovskými centry na Moravě zaujímalo přední postavení. Nové poznatky o charakteru a struktuře osídlení byly získány kombinací nedestruktivních metod průzkumu. Stěžejní metodou byl geofyzikální průzkum pomocí magnetometru, který byl doplněn liniovými povrchovými sběry. Konfrontace magnetického průzkumu a výsledků povrchových sběrů ukázala na možné interpretační disproporce. I přes to bylo zjištěno, že v období fungování raně středověkého centra byla celá zkoumaná plocha intenzivně osídlena. Současně ale bylo konstatováno výrazné narušení lokality hlubokou orbou a erozními procesy, které prvotní data výrazně ovlivnily.
Návaznosti
GA18-16153S, projekt VaVNázev: Raně středověké hradiska ve světle nedestruktivního výzkumu (Akronym: PROSP)
Investor: Grantová agentura ČR, Raně středověké hradiska ve světle nedestruktivního výzkumu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:55