KARPÍŠKOVÁ, Renata, Tereza GELBÍČOVÁ, Alžběta KALOVÁ, Eva ŠVIRÁKOVÁ, Leona BUŇKOVÁ and Irena NĚMEČKOVÁ. Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky (Microbiome of drinks from sweet whey). Mlékařské listy-Zpravodaj. Výzkumný ústav mlékárenský, 2021, vol. 32, No 6, p. 23-27. ISSN 1212-950X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky
Name in Czech Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky
Name (in English) Microbiome of drinks from sweet whey
Authors KARPÍŠKOVÁ, Renata, Tereza GELBÍČOVÁ, Alžběta KALOVÁ, Eva ŠVIRÁKOVÁ, Leona BUŇKOVÁ and Irena NĚMEČKOVÁ.
Edition Mlékařské listy-Zpravodaj, Výzkumný ústav mlékárenský, 2021, 1212-950X.
Other information
Type of outcome Article in a journal
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Keywords (in Czech) syrovátka; syrovátkové nápoje;mikrobiom; zdravotní mikrobiologická bezpečnost; technologická nezávadnost; metagenomická analýza
Keywords in English whey; whey beverages; microbiome; health microbiological safety; technological harmlessness; metagenomic analysis
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Changed: 22/2/2022 14:28.
Abstract
Tato práce se zabývá složením mikrobiomu a zdravotní mikrobiologickou bezpečností neochucených i ochucených nápojů ze sladké syrovátky. Metagenomická analýza byla zaměřena na stanovení diverzity mikrobiomu syrovátkových nápojů. Mikrobiom byl analyzován nekultivační metodou sekvenování celkové DNA extrahované ze vzorků. Tento přístup umožňuje detekci DNA širokého spektra bakterií, ale i dalších mikroorganismů, neposkytuje však informaci o životaschopných bakteriích. Metagenomická analýza je vhodným nástrojem umožňujícím také sledování změn mikrobiomu v průběhu technologického zpracování a skladování potravin a stanovení jejich optimální doby údržnosti. V této pilotní studii bylo prokázáno, že přírodní a ochucené syrovátkové nápoje ošetřené pasterací nejsou významným zdrojem bakterií čeledí Lactobacillaceae, Streptococcaceae a Enterococcaceae. Mikrobiologická kritéria pro syrovátkové nápoje nejsou stanovena, vyšetřované vzorky však splňovaly obecné legislativní limity pro mikrobiologickou bezpečnost potravin.
Abstract (in English)
This work deals with the composition of the microbiome and the health microbiological safety of unflavoured and flavoured sweet whey drinks. Metagenomic analysis of whey beverages was focused on the determination of the microbiome diversity. The microbiome was analyzed by a non-culture method by sequencing the total DNA extracted from the samples. This approach allows to detect DNA from a wide range of bacteria as well as other microorganisms, but does not provide information on the bacterial viability. Metagenomic analysis is a suitable tool allowing monitoring of microbiome changes during the technological processing and food storage including determination of the optimal shelf life. In this pilot study, it was shown that natural and flavored whey drinks treated with pasteurization are not a significant source of bacteria of the Lactobacillaceae, Streptococcaceae and Enterococcaceae families. Microbiological criteria for whey beverages are not set, but the examined samples met the general legislative limits of microbiological food safety.
Links
QK1710156, research and development projectName: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami
PrintDisplayed: 24/5/2024 10:22