KARPÍŠKOVÁ, Renata, Tereza GELBÍČOVÁ, Alžběta KALOVÁ, Eva ŠVIRÁKOVÁ, Leona BUŇKOVÁ and Irena NĚMEČKOVÁ. Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky (Microbiome of drinks from sweet whey). Mlékařské listy-Zpravodaj. Výzkumný ústav mlékárenský, 2021, vol. 32, No 6, p. 23-27. ISSN 1212-950X. |
Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1805086, author = {Karpíšková, Renata and Gelbíčová, Tereza and Kalová, Alžběta and Šviráková, Eva and Buňková, Leona and Němečková, Irena}, article_number = {6}, keywords = {whey; whey beverages; microbiome; health microbiological safety; technological harmlessness; metagenomic analysis}, issn = {1212-950X}, journal = {Mlékařské listy-Zpravodaj}, title = {Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky}, volume = {32}, year = {2021} }
TY - JOUR ID - 1805086 AU - Karpíšková, Renata - Gelbíčová, Tereza - Kalová, Alžběta - Šviráková, Eva - Buňková, Leona - Němečková, Irena PY - 2021 TI - Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky JF - Mlékařské listy-Zpravodaj VL - 32 IS - 6 SP - 23-27 EP - 23-27 PB - Výzkumný ústav mlékárenský SN - 1212950X KW - whey KW - whey beverages KW - microbiome KW - health microbiological safety KW - technological harmlessness KW - metagenomic analysis N2 - Tato práce se zabývá složením mikrobiomu a zdravotní mikrobiologickou bezpečností neochucených i ochucených nápojů ze sladké syrovátky. Metagenomická analýza byla zaměřena na stanovení diverzity mikrobiomu syrovátkových nápojů. Mikrobiom byl analyzován nekultivační metodou sekvenování celkové DNA extrahované ze vzorků. Tento přístup umožňuje detekci DNA širokého spektra bakterií, ale i dalších mikroorganismů, neposkytuje však informaci o životaschopných bakteriích. Metagenomická analýza je vhodným nástrojem umožňujícím také sledování změn mikrobiomu v průběhu technologického zpracování a skladování potravin a stanovení jejich optimální doby údržnosti. V této pilotní studii bylo prokázáno, že přírodní a ochucené syrovátkové nápoje ošetřené pasterací nejsou významným zdrojem bakterií čeledí Lactobacillaceae, Streptococcaceae a Enterococcaceae. Mikrobiologická kritéria pro syrovátkové nápoje nejsou stanovena, vyšetřované vzorky však splňovaly obecné legislativní limity pro mikrobiologickou bezpečnost potravin. ER -
KARPÍŠKOVÁ, Renata, Tereza GELBÍČOVÁ, Alžběta KALOVÁ, Eva ŠVIRÁKOVÁ, Leona BUŇKOVÁ and Irena NĚMEČKOVÁ. Mikrobiom nápojů ze sladké syrovátky (Microbiome of drinks from sweet whey). \textit{Mlékařské listy-Zpravodaj}. Výzkumný ústav mlékárenský, 2021, vol.~32, No~6, p.~23-27. ISSN~1212-950X.
|