SLEZÁČKOVÁ, Alena. Silné stránky charakteru: cesta k lepší verzi sebe sama. In Konference Úspěšný vývoj a resilience v celoživotní perspektivě. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Silné stránky charakteru: cesta k lepší verzi sebe sama
Název anglicky Character strengths: the way to a better version of yourself
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena.
Vydání Konference Úspěšný vývoj a resilience v celoživotní perspektivě, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky silné stránky charakteru; úspěšný vývoj; duševní pohoda; studenti
Klíčová slova anglicky character strengths; successful development; psychological well-being; students
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 26. 11. 2021 14:59.
Anotace
Téma silných stránek charakteru tvoří jednu z důležitých výzkumných i aplikačních oblastí pozitivní psychologie. Dosavadní výzkum dokládá, že rozpoznání a rozvíjení silných stránek úzce souvisí s vyšší duševní pohodou, psychickou odolností, kvalitou mezilidských vztahů, studijní a pracovní úspěšností a řadou dalších ukazatelů úspěšného vývoje. V rámci přednášky jsme stručně nastínili dosavadní vývoj koncepce silných stránek, představili výsledky vlastních výzkumů a nabídli přehled programů zaměřených na identifikaci, rozvíjení a využívání silných stránek charakteru u žáků a studentů. Prezentován byl také nově vytvořený digitální vzdělávací zdroj vytvořený multidisciplinárním týmem na Masarykově univerzitě, jehož cílem je poskytnout praktickou oporu učitelům, kariérovým poradcům a psychologům, kteří mají zájem podporovat silné stránky svých žáků a studentů.
Anotace anglicky
The topic of character strengths is one of the important research and application areas of positive psychology. Research to date has shown that recognizing and developing strengths is closely linked to greater psychological well-being, resilience, the quality of interpersonal relationships, academic and professional success, and a number of other indicators of successful development. During the lecture, we briefly outlined the current development of the concept of character strengths, presented the results of our own research and offered an overview of programs aimed at identifying, developing and using strengths of character in students. A newly created digital educational resource created by a multidisciplinary team at Masaryk University was also presented, the aim of which is to provide practical support to teachers, career counselors and psychologists who are interested in supporting the strengths of their students.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:28