FRYŠTÁK, Marek a David TEXL. Kriminalistika a význam jejího vztahu k trestnímu právu při činnosti orgánů činných v trestním řízení. Kriminalistika : čtvrtletník pro kriminalistickou teorii a praxi. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, 2021, roč. 54, č. 4, s. 275-283. ISSN 1210-9150.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kriminalistika a význam jejího vztahu k trestnímu právu při činnosti orgánů činných v trestním řízení
Název česky Kriminalistika a význam jejího vztahu k trestnímu právu při činnosti orgánů činných v trestním řízení
Název anglicky Criminalistics and the importance of its relation to criminal law during the activity of law enforcement authorities
Autoři FRYŠTÁK, Marek (203 Česká republika, garant, domácí) a David TEXL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kriminalistika : čtvrtletník pro kriminalistickou teorii a praxi, Praha, Ministerstvo vnitra ČR, 2021, 1210-9150.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00123037
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky kriminalistika; trestní právo; právnická fakulta; výka
Klíčová slova anglicky criminalistics; criminal law; faculty of law; teaching
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 3. 2022 16:13.
Anotace
Uvedený článek pojednává o velmi těsném propojení kriminalistiky a trestního práva, které se projevuje zejména při každodenní činnosti orgánů činných v trestním řízení v souvislosti s dokazováním. Zamýšlí se nad tím, v jakém rozsahu by u nich znalost kriminalistiky měla být a dochází k závěru, že v mnoha případech tato znalost není zcela uspokojivá a jak by tedy mělo dojít k jejímu zvýšení. Pozornost věnuje i tomu, jakým způsobem je v současné době na právnických fakultách v České republice pojímána výuka kriminalistiky a jak a kým je tato zajišťována. Celý článek jednoznačně pléduje a argumentačně zdůvodňuje, proč by kriminalistika měla být na těchto fakultách pojímána jako povinný předmět.
Anotace anglicky
This article discusses the very close connection between criminalistics and criminal law, which is particularly evident in the daily activities of law enforcement agencies in connection with evidence. It reflects on the extent of their knowledge of criminalistics and concludes that in many cases this knowledge is not entirely satisfactory and how it should be increased. It also focuses on the current approach to teaching criminalistics at law faculties in the Czech Republic and on how and by whom it is provided. The entire article clearly argues and justifies why criminalistics should be a compulsory subject at these faculties.
Návaznosti
MUNI/A/1304/2020, interní kód MUNázev: Pronikání trestního práva do ostatních právních odvětví II. (Akronym: Pronikání TP do ostatních pr. odv. II.)
Investor: Masarykova univerzita, Pronikání trestního práva do ostatních právních odvětví II.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:25