VYMAZALOVÁ, Vendula. Podmíněné propuštění jakožto cesta k rehabilitaci odsouzeného. Online. In Janovec, M., Malý, J., Šíp, J., Pohl, J., Zahradníčková, M. Cofola 2021: část 3. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2021, s. 261-296. ISBN 978-80-210-8628-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podmíněné propuštění jakožto cesta k rehabilitaci odsouzeného
Název anglicky Parole as a Way for a Rehabilitation of the Convict
Autoři VYMAZALOVÁ, Vendula (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Cofola 2021: část 3, od s. 261-296, 36 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00123218
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-8628-9
Klíčová slova anglicky parole; imprisonment; rehabilitation; resocialization; stigmatization; correction of the convict; leading a proper life; penitentiary psychology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 4. 3. 2022 10:49.
Anotace
Příspěvek se zabývá institutem podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody v kontextu problematiky rehabilitace odsouzeného ve smyslu jejího kriminologického a penologického, respektive penitenciárního pojetí. Pozornost je věnována případům aplikace institutu v reakci na protiprávní jednání dospělého pachatele. Ústřední myšlenkou celého příspěvku je propojení analyzovaného institutu s úvahou o rehabilitační složce trestu, a rovněž s otázkami stigmatizace a možnosti resocializace odsouzeného. Právě proto je důraz kladen zejména na kritérium vedení řádného života odsouzeného po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody a na související kritérium jeho polepšení se jakožto obligatorní podmínky pro aplikaci institutu. Pozornosti neunikají ani relevantní myšlenky z oboru penitenciární psychologie, a to především vybrané psychologické aspekty rehabilitace odsouzeného, jež hrají důležitou roli v procesu jeho nápravy již v rámci samotného výkonu trestu odnětí svobody. Text má posloužit mimo jiné coby kritická analýza současné právní úpravy a stručná komparace s dřívější právní úpravou, pročež se v celém textu promítají úvahy de lege ferenda. Reflektovány budou rovněž nedávné novelizace úpravy.
Anotace anglicky
This paper deals with the institute of parole in the context of the issue of rehabilitation of a convict in the sense of its criminological and penological, respectively penitentiary concept. It focuses only on adult offenders. The central idea of this paper is to connect the analysed institute with a consideration of the rehabilitation aim of punishment, as well as with the issues of stigmatization and the possibility of resocialization of the convict. Therefore, it emphasises the criterion of leading a proper life after the parole and on the related criterion of correction of the convict. Relevant ideas from the field of penitentiary psychology do not escape attention either, especially the selected psychological aspects of the convict’s rehabilitation, which play an important role in the process of his correction. This text is intended to serve, among other things, as a critical analysis of the current legislation and a brief comparison with the previous legislation, which is why de lege ferenda considerations are reflected throughout the text. This paper does not forget to reflect recent amendments.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:25