KLUČKOVÁ, Monika. Epentetické vokály v češtině chorvatských Čechů. Naše řeč. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2021, roč. 104, č. 5, s. 322-337. ISSN 0027-8203.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Epentetické vokály v češtině chorvatských Čechů
Název anglicky Epenthetic vowels in the Czech language of Croatian Czechs
Autoři KLUČKOVÁ, Monika (191 Chorvatsko, garant, domácí).
Vydání Naše řeč, Praha, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. 2021, 0027-8203.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL Anotace, klíčová slova
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00123279
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky česká enkláva v Chorvatsku; epentetické vokály; jazykový kontakt; zděděný jazyk
Klíčová slova anglicky Czech enclave in Croatia; epenthetic vowels; language contact; heritage language
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Lucie Racyn, učo 445546. Změněno: 31. 3. 2022 17:35.
Anotace
Podrobnější lingivistické výzkumy češtiny v české menšině v Chorvatsku byly doposud zaměřeny hlavně dialektologicky nebo sociolingvisticky. Tento příspěvek se češtinou v české menšině v Chorvatsku zabývá z pohledu jazykové teorie Heritage Language. V první části je stručně nastíněna současná jazyková situace na Daruvarsku a historické a společenské faktory, které ji ovlivnily nebo stále ovlivňují. Dále je popsána teorie Heritage Language a tři jazykové procesy, které zděděný jazyk formují: odlišná dovednost jazyka, jazyková eroze a transfer z dominantního jazyka. Druhá část příspěvku se detailněji zabývá transferem z dominantního jazyka (chorvatštiny) v kontextu epentetických vokálů. Analýza epentetických vokálů v mluvě chorvatských Čechů je založena na dotazníkovém šetření chorvatských Čechů a Čechů v České republice jako kontrolní skupině. Jedná se o pilotní studii, která musí být ověřena navazujícím výzkumem.
Anotace anglicky
More detailed research of the Czech language in the Czech minority in Croatia has so far been focused mainly on dialectology or sociolinguistics. This paper deals this group of speakers from the perspective of Heritage Language. The first part briefly outlines the current language situation in Daruvar and the historical and social factors that influenced or still influence it with emphasis on Czech schools in this part of Croatia. The theory of heritage language and the three linguistic processes that shape heritage language are also described: divergent attainment, language attrition, and transfer from the dominant language. The second part deals in more detail with the transfer from the dominant language (Croatian) in epenthetic vowels. The description of these phenomena is based on the online questionnaire survey in which participated Czechs in Croatia and Czechs in Czech republic as a control group. This is a pilot study that has to be verified with further research.
Návaznosti
MUNI/A/1181/2020, interní kód MUNázev: Gramatika a lexikon češtiny
Investor: Masarykova univerzita, Gramatika a lexikon češtiny
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 20:17