ŠTĚPÁNEK, Václav. Prilog proučavanju češko-srpskih veza: Česi i Srbi iz austrougarskih zemalja u prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji na frontu u Dobrudži. In Kolokvijum Beograd-Brno. Savremena srpska i češka slavistička istraživanja. Organnizatori: Srspsko slavističko društvo i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. 21. 10. 2021, Beograd, Srbsko. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prilog proučavanju češko-srpskih veza: Česi i Srbi iz austrougarskih zemalja u prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji na frontu u Dobrudži
Název anglicky Contribution to Research on Czech-Serbian Relations: Czechs and Serbs from Austro-Hungarian Countries in the First Serbian Volunteer Division on the Front Line in Dobruja
Autoři ŠTĚPÁNEK, Václav.
Vydání Kolokvijum Beograd-Brno. Savremena srpska i češka slavistička istraživanja. Organnizatori: Srspsko slavističko društvo i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. 21. 10. 2021, Beograd, Srbsko, 2021.
Další údaje
Originální jazyk srbština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60101 History
Stát vydavatele Srbsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Velká válka; váleční zajatci; čeští dobrovolníci; srbská dobrovolnická divize; frontová linie v Dobrudži.
Klíčová slova anglicky Great war; prisoners of war; Czech volunteers; Serbian volunteer division; front line in Dobruja.
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 19. 1. 2022 12:33.
Anotace
Referat se bavi činjenicom da su češki vojnici i posebno oficiri učestvovali u borbenim dejstvima prve srpske dobrovoljačke divizije na frontu u Dobrudži. Česi su se u srpskoj diviziji borili u Dobrudži protiv bugarskih i nemačkih jedinica. Prilog se temelji na uspomenama čeških oficira-dobrovoljaca i na arhivskoj građi. Referat pominje prvi put činjenicu, koja se pojavljuje kako u uspomenama, tako i u građi - tonove razočaranja prilikama u diviziji posle razbijanja divizije u borbama u Dobrudži. Češki oficiri-dobrovoljci se žale na bezosećajno ponašanje srpskih visokih oficira prema svojim vojnicima, na prisilno vrbovanje srpskih, ali i hrvatskih vojnika u ruskim zarobljeničkim logorima, na batinanje i druge kazne i uopšte na nedostatak demokratskog duha. Ove činjenjice nisu u srpskoj istoriografiji dovoljno poznate. To je bio jedan od razloga što se većina čeških dobrovoljaca ispisala iz redova divizije. Kasnije su ti borci zauzimali istaknute položaje u čehoslovačkim legijama formiranim u Rusiji i te položaje su zadržali i po povratku u otadžbinu.
Anotace česky
KOnferenční příspěvek se zabývá málo známou skutečností, že čeští vojáci a zejména důstojníci - bývalí váleční zajatci ruské armády - se účastnili bojových operací první srbské dobrovolnické divize na frontě v Dobrudži. Češi bojovali v srbské divizi v Dobrudži proti bulharským a německým jednotkám. Článek vychází ze vzpomínek českých dobrovlnických důstojníků a archivů. Příspěvek zmiňuje skutečnost, která se objevuje jak v memoárech, tak v archivním materiálu - tóny zklamání ze situace v divizi po její porážce a velkých ztrátách v bojích v Dobrudži. Čeští dobrovolníci si stěžují na necitlivé chování srbských vysokých důstojníků ke svým vojákům, nucený nábor srbských a chorvatských vojáků v ruských zajateckých táborech, bití a další tresty a obecně na nedostatek demokratického ducha. Tyto skutečnosti nejsou v srbské historiografii dostatečně známy. To byl také jeden z důvodů, proč většina českých dobrovolníků z divize vystoupila. Později tito vojáci obsadili přední místa v československých legiích zformovaných v Rusku a tyto pozice si udrželi i po návratu do vlasti.
Anotace anglicky
The conference paper deals with the little-known fact that Czech soldiers and especially officers - former prisoners of war of the Russian army - participated in combat operations of the First Serbian Volunteer Division at the front in Dobrogea. The Czechs fought in the Serbian division in Dobrogea against Bulgarian and German troops. The article is based on the memories of Czech volunteer officers and archives. The article mentions a fact that appears both in the memoirs and in the archival material - tones of disappointment from the situation in the division after its defeat and great losses in the fighting in Dobrogea. Czech volunteers complain about the insensitive behavior of Serbian senior officers towards their soldiers, the forced recruitment of Serbian and Croatian soldiers in Russian prison camps, beatings and other punishments, and the lack of a democratic spirit in general. These facts are not sufficiently known in Serbian historiography. This was also one of the reasons why most Czech volunteers left the division. Later, these soldiers occupied leading positions in the Czechoslovak legions formed in Russia and retained these positions even after returning to their homeland.
Návaznosti
MUNI/A/1331/2020, interní kód MUNázev: Mezislovanské kulturní a literární vazby
Investor: Masarykova univerzita, Mezislovanské kulturní a literární vazby
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 06:18