HRUBÝ, Petr, Jarmila BÍŠKOVÁ, Markéta HAVLÍKOVÁ, Karel MALÝ, Vilém BARTŮNĚK, David PALOUNEK, Michal LOJKA a Ondřej JANKOVSKÝ. Destička pro odběr mikrovzorku z objektu kulturní hodnoty. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Destička pro odběr mikrovzorku z objektu kulturní hodnoty
Název anglicky Microlamina for sampling of high valued historical artefact
Autoři HRUBÝ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Jarmila BÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Markéta HAVLÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Karel MALÝ (203 Česká republika, domácí), Vilém BARTŮNĚK (203 Česká republika), David PALOUNEK (203 Česká republika), Michal LOJKA (203 Česká republika) a Ondřej JANKOVSKÝ (203 Česká republika).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výsledky s právní ochranou
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00118684
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky microsamplig; historical artefacts; microlamina; advanced laboratory methods
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 6. 4. 2022 15:10.
Anotace
Při výzkumu cenných archeologických nálezů je v mnoha případech nutné zachovat jejich hodnotu a není možné provést analýzy, které by změnily jejich vzhled, narušily jejich integritu, ohrozily jejich trvanlivost nebo jinak snížily jejich kvalitu. Proto se v těchto případech používá analýza nedestruktivní. Předložené technické řešení se týká možnosti odběru miniaturních množství vzorků tak, aby byla rámcově zachována 2D morfologie povrchu na odebraném vzorku ve formě otisku. Jedná se tedy o prostředek, sloužící k transportu pevné fáze o určitém složení na podklad, který je součástí prostředku pro vytvoření vzorku. Samotným řešením je destička různého tvaru a tuhosti s lepivou vrstvou, která slouží jak k odběru, tak k uchování odebraného vzorku. Analýzy jsou pak prováděny přímo na odběrové destičce. Metoda je svou podstatou metodou přinášející pouze povrchovou informaci a je vhodná i pro výzkum velkých předmětů, nemovitých věcí nebo povrchů s velkým zakřivením.
Anotace anglicky
In many cases, it is necessary to preserve the value of prized archaeological objects and it is not possible to carry out analyzes that would alter their appearance, compromise their integrity, jeopardize their durability or otherwise reduce their quality. Therefore, non-destructive analysis is used in these cases. The presented technical solution relates to the possibility of taking miniature quantities of samples so that the 2D morphology of the surface on the sample is preserved. It is thus a way for transporting a solid phase of a certain composition to a substrate. The solution itself is a plate of various shape and stiffness with an adhesive layer, which serves both to collect and store the sample. Analyzes are then performed directly on the sampling plate. The method is by its nature a method that provides only surface information and is also suitable for research of large objects, non-movable objects or surfaces with large curvature.
Návaznosti
DG20P02OVV007, projekt VaVNázev: Pokročilé archeometrické metody získávání kvalitních dat k velkým souborům artefaktů (Akronym: ArchaeoMetry)
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Pokročilé archeometrické metody získávání kvalitních dat k velkým souborům artefaktů
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:25