ZBIEJCZUK SUCHÁ, Ladislava, Jan MARTINEK a Stanislav ŠKOP. Navrhování digitální přístupnosti měst. In Osman, Robert. Geografie bariér : příklady dobrých bezbariérových realizací. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2021, s. 123-155. ISBN 978-80-210-9909-8. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-9910-2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Navrhování digitální přístupnosti měst
Název anglicky Designing the digital accessibility of cities
Autoři ZBIEJCZUK SUCHÁ, Ladislava (203 Česká republika, garant, domácí), Jan MARTINEK (203 Česká republika, domácí) a Stanislav ŠKOP (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Geografie bariér : příklady dobrých bezbariérových realizací, od s. 123-155, 33 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50902 Social sciences, interdisciplinary
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00119935
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-9909-8
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M210-9910-2021
Klíčová slova anglicky urban design; design thinking; digital services; accessibility
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D., učo 6795. Změněno: 25. 4. 2022 08:56.
Anotace
Kapitola čtenáře a čtenářky provádí kontextem a metodikami pro návrh přístupných, použitelných a užitečných městských služeb. Digitální služby jsou zde představeny jako nedílná součást služeb města, která propojuje urbánní infrastrukturu a městské služby (příkladem takových digitálních služeb v kontextu odstraňování bariér mohou být například mapy přístupnosti). V úvodní části kapitoly jsou představeny metodiky, které mohou pomoci zástupcům veřejné správy navrhovat lepší služby se zapojením digitální složky, a které vycházejí s teoreticko-metodologického rámce, který se označuje jako design zaměřený na člověka nebo designové myšlení. Blíže je představena především metodika tzv. dvojitého diamantu. Designové procesy a přístupy založené na modelu dvojitého diamantu jsou charakteristické kombinací metod sloužících pro poznání potřeb uživatelů, vyvozování a analýzu těchto potřeb, vytváření návrhů a jejich testování. Klíčové je zejména zapojování uživatelů nejen v úvodní fázi výzkumu, ale i pomocí participativního designování a uživatelsky orientované evaluace. Vzhledem k šíři těchto metod je nutné, aby byly do návrhového procesu zapojeni zástupci s dovednostmi a perspektivami více disciplín. Kapitola dále nabízí tři kritéria, kterými lze hodnotit dobré veřejné digitální služby – přístupnost, použitelnost a užitečnost. Každý z těchto konceptů je rozebraný detailněji s cílem poskytnout čtenáři či čtenářce vodítka pro vlastní hodnocení služeb. Závěr kapitoly přináší kritiku současných designových přístupů, mimo jiné i z pohledu vyloučení osob se znevýhodněním.
Anotace anglicky
The fourth chapter outlines the context and methods for designing accessible, usable, and useful urban services. Digital services are introduced as an integral part of city services, connecting urban infrastructure with the services of a city (an example of digital urban service in the context of removing barriers can be accessibility maps). At the beginning, methods that help municipalities to design better services are presented, focusing on the digital aspect and being part of so-called human-centered design or design thinking. Special attention is devoted to dual diamond method, characterized by combination of methods to be able to better determine and analyze the needs of potential users, and to create and test the developing design. Involvement of future users is of key importance not only in the preparatory phase, but also through participative design and user-oriented evaluation. As the methods are very broad, it is necessary to include representatives of various skills and multidisciplinary perspectives. The chapter also offers three criteria for evaluating good public digital services— accessibility, usability, and usefulness. Each of these concepts is discussed in more detail, in order to equip the readers with the cues to their own evaluation. At the very end, the chapter offers a critical summary of contemporary approaches to design, taking into account—among others—also the perspective of people with disability.
Návaznosti
TL01000013, projekt VaVNázev: Strategické nástroje pro utváření bezbariérového prostoru města
Investor: Technologická agentura ČR, Strategické nástroje pro utváření bezbariérového prostoru města
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 11:24