JINDRA, Miroslav. From Reading to Reception: Ways to Identification of Younger School-Age Children (8-9) with Literature. In 25th Congress of the Internation Research Society for Children's Literature: Aesthetic and Pedagogic Entanglements. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název From Reading to Reception: Ways to Identification of Younger School-Age Children (8-9) with Literature
Název česky Od čtení k recepci: cesty k identifikaci dětí mladšího školního věku ve věku 8-9 let s literárním dílem
Autoři JINDRA, Miroslav.
Vydání 25th Congress of the Internation Research Society for Children's Literature: Aesthetic and Pedagogic Entanglements, 2021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Chile
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky recepce literárního díla; identifikace; hodiny čtení; reflektivní dílna; mladší školní věk
Klíčová slova anglicky reception of a literary work; identification; reading lessons; reflective workshop; younger school age
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: MgA. Miroslav Jindra, Ph.D., učo 476168. Změněno: 9. 3. 2022 10:24.
Anotace
The paper focuses on the identification of children aged 8-9 years with a literary work. Identification can be perceived as a possible approach to the concretization of individual elements in the artwork reception. It is the acceptance and identification with the literary work or its components that can tell us more about the specific way of literary work reception by a child reader. The paper reflects the research activities with a selected age group of pupils, using Lewis Carroll's book "Through the Looking-Glass". Based on a combination of different methodological approaches and research structure, including a direct reading of the book during reading lessons and a final reflective workshop, it presents survey results.
Anotace česky
Příspěvek se zaměřuje na identifikaci dětí ve věku 8-9 let s literárním dílem. Identifikaci lze vnímat jako možný přístup ke konkretizaci jednotlivých prvků v recepci uměleckého díla. Právě akceptace a ztotožnění se s literárním dílem nebo jeho složkami nám může více napovědět o specifickém způsobu recepce literárního díla dětským čtenářem. Příspěvek reflektuje výzkumné aktivity s vybranou věkovou skupinou žáků s využitím knihy Lewise Carrolla „Za zrcadlem a co tam Alenka našla“. Na základě kombinace různých metodologických přístupů a struktury výzkumu, včetně přímého čtení knihy během hodin čtení a závěrečného reflektivního workshopu, prezentuje výsledky výzkumu.
Návaznosti
MUNI/A/1596/2020, interní kód MUNázev: Jazyková a literární komunikace IV. (Akronym: JLK4)
Investor: Masarykova univerzita, Jazyková a literární komunikace IV.
VytisknoutZobrazeno: 14. 7. 2024 15:38