BÁRTA, Jan, Veronika BÁRTOVÁ, Markéta JAROŠOVÁ, Josef ŠVAJNER, Pavel SMETANA, Jaromír KADLEC, Vladimír FILIP, Jan KYSELKA, Markéta BERČÍKOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL, Marie BJELKOVÁ a Marcin KOZAK. Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences. Foods. 2021, roč. 10, č. 11, s. "2766", 17 s. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/foods10112766.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences
Autoři BÁRTA, Jan (203 Česká republika), Veronika BÁRTOVÁ (203 Česká republika), Markéta JAROŠOVÁ (203 Česká republika), Josef ŠVAJNER (203 Česká republika), Pavel SMETANA, Jaromír KADLEC (203 Česká republika), Vladimír FILIP (203 Česká republika), Jan KYSELKA (203 Česká republika), Markéta BERČÍKOVÁ (203 Česká republika), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí), Marie BJELKOVÁ (203 Česká republika) a Marcin KOZAK (616 Polsko).
Vydání Foods, 2021, 2304-8158.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW fulltext
Impakt faktor Impact factor: 5.561
Kód RIV RIV/00216224:14740/21:00119764
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.3390/foods10112766
UT WoS 000725262200001
Klíčová slova anglicky oilseed cake flour; protein; antioxidant activity; hemp; flax; milk thistle; poppy; sunflower; rapeseed
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D., učo 106624. Změněno: 23. 2. 2022 15:11.
Anotace
Oilseed cakes are produced as a by-product of oil pressing and are mostly used as feed. Their use for human consumption is due to the functional properties and benefits for human health. Herein, oilseed cake flours of eight species (flax, hemp, milk thistle, poppy, pumpkin, rapeseed, safflower, sunflower) were sieved into fractions above (A250) and below (B250) 250 µm. The chemical composition, SDS-PAGE profiles, colour, functional properties and antioxidant activities of these flours were evaluated. The B250 fractions were evaluated as being protein and ash rich, reaching crude protein and ash content ranging from 31.78% (milk thistle) to 57.47% (pumpkin) and from 5.0% (flax) to 11.19% (poppy), respectively. A high content of carbohydrates was found in the flours of hemp, milk thistle and safflower with a significant increase for the A250 fraction, with a subsequent relation to a high water holding capacity (WHC) for the A250 fraction (flax, poppy, pumpkin and sunflower). The A250 milk thistle flour was found to have the richest in polyphenols content (TPC) (40.89 mg GAE/g), with the highest antioxidant activity using an ABTS•+ assay (101.95 mg AAE/g). The A250 fraction for all the species exhibited lower lightness than the B250 fraction. The obtained results indicate that sieving oilseed flour with the aim to prepare flours with specific functional characteristics and composition is efficient only in combination with a particular species.
Návaznosti
QK1910302, projekt VaVNázev: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy
VytisknoutZobrazeno: 13. 7. 2024 09:39