BIELAKOVÁ, Katarína. Antikoagulační terapie - známe její interakce? Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2021, roč. 10, č. 3, s. 127-133. ISSN 1805-4684.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antikoagulační terapie - známe její interakce?
Název česky Antikoagulační terapie - známe její interakce?
Název anglicky Anticoagulant therapy - do we know its interactions?
Autoři BIELAKOVÁ, Katarína (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2021, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00123832
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky lékové interakce; dabigatran; warfarin; antikoagulační terapie; rivaroxaban; přímá antikoagulancia; edoxaban; apixaban
Klíčová slova anglicky warfarin; Anticoagulant therapy; dabigatran; rivaroxaban; direct oral anticoagulants; drugs interactions; edoxaban; apixaban
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 29. 3. 2022 10:06.
Anotace
Antikoagulační terapie patří mezi klíčové postupy v medicíně pro svou schopnost snižovat srážlivost krve. Dlouhé roky to byly kumarinové deriváty, které tvořily pilíř antikoagulační terapie. Nyní jsou postupně nahrazovány přímými orálními antikoagulancii (DOAC). Je známým faktem, že užívání warfarinu má celou řadu nevýhod, jako je nízký terapeutický index s nutností častých laboratorních kontrol účinnosti léčby, riziko krvácení, pomalý nástup účinku a dlouhé přetrvávání efektu po přerušení léčby. Nicméně velkým problémem antikoagulační terapie, na který řada pacientů zapomíná, je její interakce s léky a potravinami. Je velkou výhodou skupiny DOAC, zejména u geriatrického pacienta s polyfarmakoterapií, že jejich terapeutický efekt je méně ovlivnitelný interakcemi s potravou a medikací.
Anotace anglicky
Anticoagulant therapy is one of the key substances in medicine for its ability to reduce blood clotting. For many years it was coumarin derivatives that formed the pillar of anticoagulant therapy. They are now being displaced by direct oral anticoagulants (DOAC). It is a known fact, that the use of warfarin has a number of disadvantages, such as low therapeutic index with the need for frequent laboratory checks of treatment effectiveness, risk of bleeding, slow onset of action and long persistence of the effect after discontinuation. However, a major problem with anticoagulant therapy is that many patients forget their interaction with drugs and food. It is a great advantage of the DOAC group, especially in a geriatric patient with polypharmacotherapy, that their therapeutic effect is less influenced by interactions with food and medication.
Návaznosti
MUNI/A/1636/2020, interní kód MUNázev: Multimorbidní senior - ani málo ani moc diagnostiky a terapie (Akronym: MULSEN)
Investor: Masarykova univerzita, Multimorbidní senior - ani málo ani moc diagnostiky a terapie
VytisknoutZobrazeno: 12. 10. 2024 01:17