Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1824167, author = {Fiala, Jindřich}, article_number = {1}, keywords = {cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendation}, language = {cze}, issn = {1211-846X}, journal = {Výživa a potraviny}, title = {Výživová doporučení pro prevenci rakoviny}, url = {https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/}, volume = {76}, year = {2021} }
TY - JOUR ID - 1824167 AU - Fiala, Jindřich PY - 2021 TI - Výživová doporučení pro prevenci rakoviny JF - Výživa a potraviny VL - 76 IS - 1 SP - 2-9 EP - 2-9 PB - Výživaservis s.r.o. SN - 1211846X KW - cancer KW - nutrition KW - prevention KW - nutritional recommendation UR - https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/ N2 - Cílem článku je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko rakoviny a z nich vyplývající výživová doporučení pro její prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženost a oprávněnost doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného, masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obiloviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků a důkazů. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak s omezením červeného a obzvláště zpracovaného masa, s omezením alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, potravinové doplňky nejsou doporučeny. ER -
FIALA, Jindřich. Výživová doporučení pro prevenci rakoviny. \textit{Výživa a potraviny}. Výživaservis s.r.o., 2021, roč.~76, č.~1, s.~2-9. ISSN~1211-846X.
|