FIALA, Jindřich. Výživová doporučení pro prevenci rakoviny. Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2021, roč. 76, č. 1, s. 2-9. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživová doporučení pro prevenci rakoviny
Název anglicky Dietary recommendations for cancer prevention
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2021, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00123847
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky nádorová onemocnění; výživa; prevence; výživová doporučen
Klíčová slova anglicky cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 21. 4. 2022 14:36.
Anotace
Cílem článku je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko rakoviny a z nich vyplývající výživová doporučení pro její prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženost a oprávněnost doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného, masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obiloviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků a důkazů. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak s omezením červeného a obzvláště zpracovaného masa, s omezením alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, potravinové doplňky nejsou doporučeny.
Anotace anglicky
The aim of the article is to summarize the current knowledge about the influence of nutrition on cancer risk and the resulting nutritional recommendations for its prevention. At the same time, fundamental attention is paid to the requirement for the quality of evidence, and thus for the substantiation and legitimacy of the recommendation. On the one hand, there are factors that increase the risk, in particular the high consumption of red meat, and especially processed meat, alcoholic beverages, salted foods, and excess body fat. On the other hand, there are risk-reducing factors, namely whole grains, vegetables and fruits, dairy products, or coffee. The recommendations are directly based on the above proven findings. The diet should be varied and balanced, with a predominance of plant resources and, conversely, a limitation of red and especially processed meat, with a limitation of alcohol. Weight should be kept in a healthy range, and dietary supplements are not recommended.
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 21:10