KOTOLOVÁ, Hana, Jan JUŘICA, Tomáš HAMMER, Ondřej ZENDULKA, Martina NOVÁKOVÁ, Pavla KAREŠOVÁ, Kateřina KUBOVÁ a Jakub VYSLOUŽIL. Dlouhodobě působící mirtazapin – vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním. In 64. česko-slovenská psychofarmakologická konference. 2022. ISSN 1212-6845.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dlouhodobě působící mirtazapin – vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním
Název anglicky Long-acting mirtazapine –development and study of a new extended-release particulate dosage form
Autoři KOTOLOVÁ, Hana (203 Česká republika, domácí), Jan JUŘICA (203 Česká republika, domácí), Tomáš HAMMER (203 Česká republika, domácí), Ondřej ZENDULKA (203 Česká republika, domácí), Martina NOVÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavla KAREŠOVÁ, Kateřina KUBOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jakub VYSLOUŽIL (203 Česká republika, domácí).
Vydání 64. česko-slovenská psychofarmakologická konference, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00125253
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
ISSN 1212-6845
Klíčová slova anglicky mirtazapine; long-acting dosage forms; microparticles; PLGA
Štítky rivok, ÚAF, ÚFT, ÚFTo
Změnil Změnila: JUDr. Sabina Krejčiříková, učo 383857. Změněno: 31. 1. 2023 14:24.
Anotace
Depotní lékové formy v psychofarmakologii nabývají na významu a jsou účinnější než konvenční p.o. lékové formy. Vývoj depotních lékových forem se v současnosti zaměřuje na studium mikročástic. Byly přípraveny mikročástice na bázi kopolymeru kyseliny mléčné a glykolové (PLGA) pro parenterální podání s obsahem antidepresiva mirtazapinu. U připravených mikročástic se hodnotil obsah léčiva, morfologie a disoluční zkouška. Na základě frekventních odběrů byl stanoven farmakokinetický profil podaných mikročástic pomocí dříve vyvinuté a validované HPLC metody. Sérum bylo dále využito pro stanovení jaterních testů, lipidového spektra a vybraných adipokinů.
Anotace anglicky
Depot dosage forms in psychopharmacology are gaining importance and are more effective than conventional p.o. dosage forms. The development of depot dosage forms is currently focused on the study of microparticles. Microparticles based on a copolymer of lactic acid and glycolic acid (PLGA) were prepared for parenteral administration containing the antidepressant mirtazapine. The drug content, morphology and dissolution test were evaluated for the prepared microparticles. Based on frequent sampling, the pharmacokinetic profile of administered microparticles was determined using a previously developed and validated HPLC method. The serum was further used to determine liver tests, the lipid spectrum and selected adipokines.
Návaznosti
MUNI/A/1309/2021, interní kód MUNázev: Vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním mirtazapinu (Akronym: MIRTHTM)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním mirtazapinu
MUNI/A/1440/2021, interní kód MUNázev: Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a personalizované farmakoterapie v onkologii (Akronym: Farm-Pre-Klin)
Investor: Masarykova univerzita, Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a personalizované farmakoterapie v onkologii
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 15:53