PŘIBYLOVÁ, Petra. Srovnání českého a řeckého hudebního vzdělávání. In David Kozel, Karel Steinmetz. Janáčkiana 2020. Ostrava: Ostravská univerzita, 2021, s. 237-242. ISBN 978-80-7599-249-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srovnání českého a řeckého hudebního vzdělávání
Název česky Srovnání českého a řeckého hudebního vzdělávání
Název anglicky Comparison of the Czech and the Greek Music Education
Autoři PŘIBYLOVÁ, Petra.
Vydání Ostrava, Janáčkiana 2020, od s. 237-242, 6 s. 2021.
Nakladatel Ostravská univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7599-249-9
Klíčová slova česky české hudební vzdělávání; řecké hudební vzdělávání
Klíčová slova anglicky Czech Music Education; Greek Music Education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Přibylová, DiS., Ph.D., učo 405333. Změněno: 25. 1. 2022 11:46.
Anotace
Tento článek se zabývá definicí a popisem hudebně vzdělávacích systémů v České republice a v Řecku. Autorka ukazuje, jak je hudební vzdělání v obou zemích vnímáno a jak jsou procesy v jednotlivých systémech nastaveny. Poté také srovnává oba systémy a snaží se najít podobnosti a rozdílnosti. V obou zemích je hudební vzdělání považováno za důležité. Obě země mají rovněž hlubokou hudební historii. Pokud se v Česku zeptáte člověka jakéhokoli věku, jestli někdy prošel hudebním vzděláváním, většina z nich odpoví, že mezi šestým a dvacátým rokem života nějakou formu vzdělávání v hudební škole podstoupili, alespoň po dobu několika let. Příležitostí ke studiu hudební interpretace v Řecku není tolik, ale můžeme pozorovat, že proces sdílení hudebních dovedností je stále více živý v rodinách a mimoškolních komunitách. Navíc Řekové interpretují lidovou hudbu více než Češi a jsou na své hudební tradice velmi hrdí.
Anotace anglicky
This paper deals with the definition and description of music educational systems in the Czech Republic and in Greece. The author shows how music education is perceived in each country and what processes are settled within the systems. After that she compares both systems and tries to find similarities and differences. In both countries the music education matters. Both countries also have deep history of music. If you ask people of any generation in the Czech Republic for their music education, most of them will answer that between sixth and twentieth year of their life they had attended the music school and had played a musical instrument at least for a few years. Opportunities for music performance studying in Greece are not so rich but one can see that the process of music skills sharing is still more alive in families and non-scholar communities. Moreover, Greeks perform their folk music more than Czechs and are proud of their traditions.
VytisknoutZobrazeno: 6. 9. 2024 11:33