Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{1826879, author = {Fiala, Jindřich}, address = {Praha}, booktitle = {Sborník příspěvků - On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021}, editor = {Cejpek Karel}, keywords = {cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendations}, howpublished = {tištěná verze "print"}, language = {cze}, location = {Praha}, isbn = {978-80-7592-102-4}, pages = {18-23}, publisher = {VŠCHT Praha}, title = {Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění}, url = {http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf}, year = {2021} }
TY - JOUR ID - 1826879 AU - Fiala, Jindřich PY - 2021 TI - Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění PB - VŠCHT Praha CY - Praha SN - 9788075921024 KW - cancer KW - nutrition KW - prevention KW - nutritional recommendations UR - http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf N2 - Cílem sdělení je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko nádorových onemocnění a z nich vyplývající výživová doporučení pro jejich prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženosti a oprávněnosti doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením, a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obilniny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak limitací červeného a obzvláště zpracovaného masa, s limitací alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, a potravinové doplňky nejsou doporučeny. ER -
FIALA, Jindřich. Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění. In Cejpek Karel. \textit{Sborník příspěvků - On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021}. Praha: VŠCHT Praha, 2021, s.~18-23. ISBN~978-80-7592-102-4.
|