Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{1826882, author = {Fiala, Jindřich}, booktitle = {CzechFoodChem 2021}, keywords = {cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendations; prevention}, language = {cze}, title = {Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění}, year = {2021} }
TY - CONF ID - 1826882 AU - Fiala, Jindřich PY - 2021 TI - Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění KW - cancer KW - nutrition KW - prevention KW - nutritional recommendations KW - prevention N2 - Cílem sdělení je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko nádorových onemocnění a z nich vyplývající výživová doporučení pro jejich prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženosti a oprávněnosti doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením, a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obilniny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak limitací červeného a obzvláště zpracovaného masa, s limitací alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, a potravinové doplňky nejsou doporučeny. ER -
FIALA, Jindřich. Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění. In \textit{CzechFoodChem 2021}. 2021.
|