k 2021

Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění

FIALA, Jindřich

Základní údaje

Originální název

Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění

Název anglicky

Dietary recommendations for cancer prevention

Vydání

CzechFoodChem 2021, 2021

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

nádorová onemocnění; výživa; vyživová doporučení; prevence

Klíčová slova anglicky

cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendations; prevention
Změněno: 3. 5. 2022 08:28, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Cílem sdělení je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko nádorových onemocnění a z nich vyplývající výživová doporučení pro jejich prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženosti a oprávněnosti doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením, a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obilniny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak limitací červeného a obzvláště zpracovaného masa, s limitací alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, a potravinové doplňky nejsou doporučeny.

Anglicky

The aim of the lecture is to summarize the current knowledge about the influence of nutrition on cancer risk and the resulting nutritional recommendations for its prevention. At the same time, fundamental attention is paid to the requirement for the quality of evidence, and thus for the substantiation and legitimacy of the recommendation. On the one hand, there are factors that increase the risk, in particular the high consumption of red meat, and especially processed meat, alcoholic beverages, salted foods, and excess body fat. On the other hand, there are risk-reducing factors, namely whole grains, vegetables and fruits, dairy products, or coffee. The recommendations are directly based on the above proven findings. The diet should be varied and balanced, with a predominance of plant resources and, conversely, a limitation of red and especially processed meat, with a limitation of alcohol. Weight should be kept in a healthy range, and dietary supplements are not recommended.