PLISKA, Tomáš. Proč se bát psychopatů: kriminologické a psychologické aspekty psychopatie. Online. In Eva Brucknerová, David Čep, Katarína Kandová, Jiří Valdhans. Dny práva 2019 část III: juristické, kriminologické a kriminalistické aspekty trestných činů proti zdraví. Brno: Munipress, 2020, s. 276-289. ISBN 978-80-210-9698-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proč se bát psychopatů: kriminologické a psychologické aspekty psychopatie
Název anglicky Why fear psychopaths: criminological and psychological aspects of psychopathy
Autoři PLISKA, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Dny práva 2019 část III: juristické, kriminologické a kriminalistické aspekty trestných činů proti zdraví, od s. 276-289, 14 s. 2020.
Nakladatel Munipress
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/20:00123971
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9698-1
Klíčová slova česky Psychopatie; kriminologie; recidiva; vražda
Klíčová slova anglicky Psychopathy; Criminology; Recidivism; Homicide
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 1. 4. 2022 16:29.
Anotace
Psychopatie je pojmem, který je širokou i odbornou společnostní vnímán, mnohdy však ne dobře pochopen. Nejsou to však jen odborníci v oblasti psychologie a psychiatrie, kteří by měli tomuto termínu rozumět, nýbrž i právníci, zejména pak ti zabývající se trestním právem. Psychopatická porucha osobnosti se v naší společnosti projevuje rozličnými způsoby, nicméně v rovině kriminality se jedná o projevy nejextrémnější povahy, a to v takovém rozsahu, že je psychopatie některými autory nazývána „unified theory of crime“. Je proto na místě, představit závěry výzkumu v oblasti psychologie i kriminologie, tak aby bylo možné si představit, co se pod tímto často zmateně vykládaným pojmem skrývá a zodpovědět otázku, proč by se jím měli zabývat i právníci. Případně jinými slovy, proč bychom se měli psychopatů bát.
Anotace anglicky
Psychopathy is a term that is widely perceived by the general and professional public but often not well understood. However, it is not only professionals in the field of psychology and psychiatry who should understand this term, but also lawyers, especially those dealing with criminal law. Psychopathic personality disorder manifests itself in various ways in our society, but at the level of criminality these are manifestations of the most extreme nature, to the extent that psychopathy is called by some authors „unified theory of crime“. It is therefore appropriate to present the findings of research in the field of psychology and criminology, so that one can imagine what is hidden under this often confusedly explained concept and to answer the question why should lawyers be also dealing with it. Or in other words, why should we be afraid of psychopaths.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:25