ŠRÁMEK, Rudolf. Putování za názvy obcí Jihlavska. 1. vyd. Brno: Ivo Sperát, 2021, 119 s. ISBN 978-80-87542-38-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Putování za názvy obcí Jihlavska
Název anglicky Wandering for the names of municipalities in the Jihlava Region
Autoři ŠRÁMEK, Rudolf.
Vydání 1. vyd. Brno, 119 s. 2021.
Nakladatel Ivo Sperát
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87542-38-5
Klíčová slova česky názvy sídel; Jihlavsko; vrstvy osídlování; názvy obcí; historická paměť kraje; jazykové kontakty
Klíčová slova anglicky names of settlements; Jihlava region; layers of settlements; names of villages; historical memory of the region; language contacts
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 17. 2. 2022 13:53.
Anotace
Kniha podává výklady o vzniku a rozšíření názvů sídel na Jihlavsku, které poskytují obraz nejen o typech a stáří jejich tvoření, ale zároveň odkrývají různé vrstvy osídlování kraje i rozvinuté středověké dobývání stříbrné rudy. Prozrazují také kontakt s německými hornickými kolonisty. Stopy v nich zanechaly i jevy přírodní. Po zaniklých sídlech zbyla dnešní jména lesů, polí apod. Názvy obcí patří k historické paměti kraje. Vymezují v ní příslušnost k národnímu jazyku, formují regionální povědomí a posilují pocit domova. Je proto dobré se o nich něco více dozvědět.
Anotace anglicky
The book explains the origin and expansion of the names of settlements in the Jihlava region, which provide a picture not only of the types and age of them, but also reveal various layers of settlement in the region and the developed medieval mining of silver ore. The names also are indicative of soem contacts with German mining colonists and natural phenomena. After the vanishing of some settlements, the present names of forests, fields, etc. remain. The names of the villages belong to the historical memory of the region. They show belonging to a national language, form regional awareness and strengthen a sense of home. It is therefore good to learn a little more about them.
VytisknoutZobrazeno: 14. 10. 2024 21:24