KRULÍKOVÁ, Martina, Pavlína KOSEČKOVÁ and Ondřej ZVĚŘINA. Jíst hmyz neznamená okusovat brouka! (Eating insects doesn't mean nibbling on bugs!). Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s.r.o., 2022, vol. 77, No 1, p. 4-5. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Name in Czech Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Name (in English) Eating insects doesn't mean nibbling on bugs!
Authors KRULÍKOVÁ, Martina (203 Czech Republic, belonging to the institution), Pavlína KOSEČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Ondřej ZVĚŘINA (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2022, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 10406 Analytical chemistry
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14110/22:00125380
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) výživa; hmyz
Keywords in English nutrition; insects
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 22/2/2023 09:34.
Abstract
Jedlý hmyz se konzumoval již v prehistorické době, avšak dnes je jeho pojídání opředeno neofobií, strachem z nových potravin. Proto mohou být přijímány potraviny, ve kterých hmyz na první pohled není vidět, což v dnešní době není problém. Na trhu se můžeme setkat s různorodou škálou výrobků obsahujících jedlý hmyz, například si lze zakoupit slané krekry, proteinové tyčinky, proteinový nápoj, těstoviny, sušený hmyz a další. Také je možné v kuchyni využít při vaření a pečení prášek z hmyzu, který se vyrábí zejména z cvrčka domácího, neboť právě ten se zdá být z hlediska nutričního profilu vhodným kandidátem.
Abstract (in English)
Edible insects were eaten in prehistoric times, but today their eating is shrouded in neophobia, the fear of new foods. Therefore, foods in which insects are not visible at first sight may be accepted, which is not a problem nowadays. On the market we can find a variety of products containing edible insects, for example, we can buy saltine crackers, protein bars, protein drink, pasta, dried insects and others. It is also possible to use insect powder in the kitchen for cooking and baking, especially from the house cricket, which seems to be a good candidate in terms of its nutritional profile.
Links
MUNI/A/1402/2021, interní kód MUName: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu IV
Investor: Masaryk University
PrintDisplayed: 6/10/2024 14:49