JANCIKOVA, S., D. DORDEVIC, P. SEDLACEK, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Jakub TREML a B. TREMLOVA. Edible Films from Carrageenan/Orange Essential Oil/Trehalose-Structure, Optical Properties, and Antimicrobial Activity. Polymers. Basel: MDPI, 2021, roč. 13, č. 3, s. 1-19. ISSN 2073-4360. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/polym13030332.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Edible Films from Carrageenan/Orange Essential Oil/Trehalose-Structure, Optical Properties, and Antimicrobial Activity
Autoři JANCIKOVA, S. (garant), D. DORDEVIC, P. SEDLACEK, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jakub TREML (203 Česká republika, domácí) a B. TREMLOVA.
Vydání Polymers, Basel, MDPI, 2021, 2073-4360.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.967
Kód RIV RIV/00216224:14160/21:00124220
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/polym13030332
UT WoS 000615440600001
Klíčová slova anglicky trehalose; orange essential oil; antimicrobial activity; transparency value; edible packaging
Štítky rivok, ÚMF
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Sabina Krejčiříková, učo 383857. Změněno: 17. 2. 2022 18:10.
Anotace
The research aim was to use orange essential oil and trehalose in a carrageenan matrix to form edible packaging. The edible packaging experimentally produced by casting from an aqueous solution were evaluated by the following analysis: UV-Vis spectrum, transparency value, transmittance, attenuated total reflectance Fourier-Transform spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM) and antimicrobial activity. The obtained results showed that the combination of orange essential oil with trehalose decreases the transmittance value in the UV and Vis regions (up to 0.14% +/- 0.02% at 356 nm), meaning that produced films can act as a UV protector. Most produced films in the research were resistant to Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus subsp. aureus), though most films did not show antibacterial properties against Gram-negative bacteria and yeasts. FTIR and SEM confirmed that both the amount of carrageenan used and the combination with orange essential oil influenced the compatibility of trehalose with the film matrix. The research showed how different combinations of trehalose, orange essential oils and carrageenan can affect edible film properties. These changes represent important information for further research and the possible practical application of these edible matrices.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:19