KRUZIKOVA NOVOTNA, Kamila, Zuzana SIROKA, Pavel JURAJDA, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Zdenka SMOLIKOVA, Martin KUBICEK a Zdenka SVOBODOVA. Mercury content in fish from drinking-water reservoirs in the Morava River Basin (Czech Republic). Environmental Science and Pollution Research. Heidelberg: Springer Heidelberg, 2022, roč. 29, č. 12, s. 17394-17405. ISSN 0944-1344. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s11356-021-16763-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mercury content in fish from drinking-water reservoirs in the Morava River Basin (Czech Republic)
Autoři KRUZIKOVA NOVOTNA, Kamila (203 Česká republika, garant), Zuzana SIROKA (203 Česká republika), Pavel JURAJDA (203 Česká republika), Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Zdenka SMOLIKOVA (203 Česká republika), Martin KUBICEK (203 Česká republika) a Zdenka SVOBODOVA (203 Česká republika).
Vydání Environmental Science and Pollution Research, Heidelberg, Springer Heidelberg, 2022, 0944-1344.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40103 Fishery
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 5.800
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00125430
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s11356-021-16763-5
UT WoS 000708374000002
Klíčová slova anglicky Heavy metal; Total mercury; Bream; Roach; Perch; Morava River Basin
Štítky 14119612, podil, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Hylsová, Ph.D., učo 211937. Změněno: 8. 4. 2022 21:38.
Anotace
This study focused on the total mercury content in fish from seven drinking-water reservoirs located in the Morava River Basin: Bojkovice, Boskovice, Hubenov, Karolinka, Landstejn, Ludkovice and Nova Rise in the Czech Republic. A total of 308 fish were collected for the analysis. The content of total mercury was measured in the muscle tissue of bream, roach and perch using atomic absorption spectrometry and varied from 0.057±0.009 to 0.440 mg kg−1 in bream, from 0.030±0.005 to 0.393±0.138 mg kg−1 in roach and from 0.092±0.007 to 0.638±0.042 mg kg−1 in perch. The highest total mercury content was found in perch from Landstejn and the lowest was measured in roach from Ludkovice. A positive statistically significant relationship was found between fish weight and total mercury content in fish muscle for almost all species and all sampling sites, except for roach from Ludkovice. A total of 19 samples exceeded the maximum mercury level set by legislation on food contaminants—0.5 mg kg−1 in freshwater fish.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 01:23