J 2022

Mercury content in fish from drinking-water reservoirs in the Morava River Basin (Czech Republic)

KRUZIKOVA NOVOTNA, Kamila, Zuzana SIROKA, Pavel JURAJDA, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Zdenka SMOLIKOVA et. al.

Základní údaje

Originální název

Mercury content in fish from drinking-water reservoirs in the Morava River Basin (Czech Republic)

Autoři

KRUZIKOVA NOVOTNA, Kamila (203 Česká republika, garant), Zuzana SIROKA (203 Česká republika), Pavel JURAJDA (203 Česká republika), Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Zdenka SMOLIKOVA (203 Česká republika), Martin KUBICEK (203 Česká republika) a Zdenka SVOBODOVA (203 Česká republika)

Vydání

Environmental Science and Pollution Research, Heidelberg, Springer Heidelberg, 2022, 0944-1344

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40103 Fishery

Stát vydavatele

Německo

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 5.800

Kód RIV

RIV/00216224:14310/22:00125430

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000708374000002

Klíčová slova anglicky

Heavy metal; Total mercury; Bream; Roach; Perch; Morava River Basin

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 8. 4. 2022 21:38, Mgr. Michaela Hylsová, Ph.D.

Anotace

V originále

This study focused on the total mercury content in fish from seven drinking-water reservoirs located in the Morava River Basin: Bojkovice, Boskovice, Hubenov, Karolinka, Landstejn, Ludkovice and Nova Rise in the Czech Republic. A total of 308 fish were collected for the analysis. The content of total mercury was measured in the muscle tissue of bream, roach and perch using atomic absorption spectrometry and varied from 0.057±0.009 to 0.440 mg kg−1 in bream, from 0.030±0.005 to 0.393±0.138 mg kg−1 in roach and from 0.092±0.007 to 0.638±0.042 mg kg−1 in perch. The highest total mercury content was found in perch from Landstejn and the lowest was measured in roach from Ludkovice. A positive statistically significant relationship was found between fish weight and total mercury content in fish muscle for almost all species and all sampling sites, except for roach from Ludkovice. A total of 19 samples exceeded the maximum mercury level set by legislation on food contaminants—0.5 mg kg−1 in freshwater fish.