KOVÁČIK, Dušan, Richard KRUMPOLEC, Slavomír SIHELNÍK, Mirko ČERNÁK a Evžen RAINER. Skleněný nosník (skleněná žiletka) o rozměrech 25 cm x 450 cm. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Skleněný nosník (skleněná žiletka) o rozměrech 25 cm x 450 cm
Název česky Skleněný nosník (skleněná žiletka) o rozměrech 25 cm x 450 cm
Název anglicky Structural glass beam with dimensions 25 cm x 450 cm
Autoři KOVÁČIK, Dušan (703 Slovensko, domácí), Richard KRUMPOLEC (703 Slovensko, domácí), Slavomír SIHELNÍK (703 Slovensko, domácí), Mirko ČERNÁK (703 Slovensko, garant, domácí) a Evžen RAINER (203 Česká republika).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 20100 2.1 Civil engineering
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00120002
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky skleněný nosník; vrstvené sklo; plazmová úprava; ionoplast; funkční vzorek
Klíčová slova anglicky glass beam; laminated safety glass; plasma modification; ionoplast; functional sample
Technické parametry Výsledkem je skleněný nosník (ozn. skleněná žiletka) vyrobený z vrstveného skla s využitím technologie plazmové úpravy tabulí skla i mezivrstvy z ionoplastu. Skleněný nosník představovalo vrstvené bezpečnostní sklo (Vitralam 88.1), na jehož výrobu se použily dvě tabule plaveného skla tloušťky 8 mm o rozměrech 25 cm x 450 cm, a mezivrstva tvořená ionoplastem SentryGlas tloušťky 0,8 mm. Výsledky zkoušek pevnosti nosníku potvrdily, že plazmová úprava necínové strany nekaleného skla před laminováním s ionoplastem vede ke zvýšení pevnosti nosníku vyrobeného s využitím plazmové úpravy povrchu skla. Za účelem porovnání byly jako referenční vzorky vyrobeny nosníky z nekaleného a kaleného skla bez aplikování plazmové technologie na jejich necínovém povrchu (s i bez aplikace primeru) a povrchu ionoplastu. Pevnost nosníků se stanovila průhybem a destrukci nosníků na zkušební stolici při vzdálenosti podpěr 3700 mm. Test probíhal postupným přidáváním závaží o hmotnosti 5 kg uprostřed nosníku a měřením změny jeho průhybu.
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: RNDr. Richard Krumpolec, PhD., učo 235947. Změněno: 1. 4. 2022 15:10.
Anotace
Na multivrstvé skleněné nosníky jsou kladeny specifické požadavky, které je prakticky velmi obtížné splnit. Řešení adheze skla s mezivrstvou ionoplastu SentryGlas je speciálně důležité pro výrobu skleněných nosníků z multivrstev sklo/ionoplast, kdy je nutné využít obě strany (cínovou i necínovou) tabulového skla. V těchto případech je nutné pro zvýšení adheze necínové strany skla použít speciálního chemického primeru. Projekt zkoumá možnosti využití technologie DCSBD atmosférického plazmatu pro povrchovou úpravu skla a povrchu ionoplastu za účelem zlepšení funkčních parametrů skleněných nosníků tak, aby bylo možné ze současného výrobního procesu odstranit použití chemických primerů, kterých úlohou je zvýšení adheze na necínové straně skla. Výsledkem je funkční vzorek Skleněný nosník (ozn. i jako skleněná žiletka) o rozměrech 25 cm × 450 cm vyrobený z vrstveného skla s využitím technologie plazmové úpravy tabulí skla i mezivrstvy z ionoplastu. Jedná se o jeden z hlavních výstupů projektu TAČR Trend (FW03010109) který vznikl ve spolupráci Masarykovy univerzity a firmy OGB s.r.o.
Anotace anglicky
The production of laminated safety glass, and in particular multi ply laminates/glass beams impose challenging requirements which are practically very difficult to meet. The technical solution of glass adhesion with the SentryGlas ionoplast interlayer is especially important for the production of multi ply laminated safety glass products, which requires the application of both tin and air-sides of glass plates. In such cases, it is usually necessary to apply a special chemical primer to increase the adhesion on the air side of the glass plate. This project deals with the possible application of DCSBD atmospheric plasma technology for surface modification of glass and SentryGlas ionoplast interlayers in order to eliminate the application of chemical primers that increase the adhesion on the air side of glass in the current production process. The result of the project is a functional sample ‘Structural glass beam with dimensions 25 cm × 450 cm’ produced by laminated safety glass technology utilizing the DCSBD plasma technology for surface modification of glass plates and SentryGlas ionoplast interlayers. This result was created by OGB s.r.o. in cooperation with Masaryk University as the output of TAČR Trend project (FW03010109).
Návaznosti
CZ.01.1.02/0.0/0.0/16_053/0007132, interní kód MUNázev: Alternativní metody zpracování skla využívající plazmatu generovaného za atmosférického tlaku (Akronym: Glareal Coat)
Investor: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Alternativní metody zpracování skla využívající plazmatu generovaného za atmosférického tlaku
FW03010109, projekt VaVNázev: Zvýšení efektivity výroby a zlepšení bezpečnostních vlastností skel laminovaných ionoplastovou folií určených pro použití ve stavebnictví
Investor: Technologická agentura ČR, Zvýšení efektivity výroby a zlepšení bezpečnostních vlastností skel laminovaných ionoplastovou fólií určených pro použití ve stavebnictví, Podprogram 1 "Technologičtí lídři"
LM2018097, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu a vývoje plazmatu a nanotechnologických povrchových úprav (Akronym: CEPLANT)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, R&D centre for plasma and nanotechnology surface modifications
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 07:40