ŽIDEK, Dominik. Co nám vzal a dal 1. duben 2015 aneb komparace právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí před a po novele č. 39/2015 Sb. In Dny práva 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co nám vzal a dal 1. duben 2015 aneb komparace právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí před a po novele č. 39/2015 Sb.
Název česky Co nám vzal a dal 1. duben 2015 aneb komparace právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí před a po novele č. 39/2015 Sb.
Název anglicky What 1 April 2015 took and gave us - a comparison of the legal regulation of environmental impact assessment before and after Amendment No. 39/2015 Coll.
Autoři ŽIDEK, Dominik.
Vydání Dny práva 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky posuzování vlivů na životní prostředí; EIA; judikatura; navazující řízení; závazné stanovisko; verifikační závazné stanovisko; dotčená veřejnost; zjišťovací řízení
Klíčová slova anglicky Environmental Impact Assessment; EIA; case law; related procedures; binding opinion; coherence stamp; public concerned; screening procedure
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Dominik Židek, Ph.D., učo 325979. Změněno: 10. 3. 2022 15:17.
Anotace
Příspěvek přináší základní přehled zásadních změn, které s účinností novely č. 39/2015 Sb. (tedy od 1. dubna 2015), až revolučním způsobem změnily institut posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Cílem příspěvku není pouhá komparace právní úpravy před a po novele č. 39/2015 Sb., i když i tato je obsahem tohoto příspěvku, ale cílem je také poukázat na problematické aspekty přijaté právní úpravy, a také na důležitost judikatury jako základního interpretačního vodítka při aplikaci institutu posuzování vlivů. V příspěvku je vycházeno z aktuální odborné literatury, ale také jsou uvedeny, někdy i kritické, názory na upravovanou oblast. Nejprve příspěvek rozvádí důvody vedoucí k přijetí novely, a to jak zákonodárcem přiznané (formální výtka Komise), tak také faktické (tlak judikatury správních soudů) a také se v krátkosti zaměřuje na politické reakce na její schválení. V hlavní části příspěvku jsou pak rozebrány konkrétní změny ve významu jednotlivých institutů a procesů v zákoně EIA, a to postupně se zaměřením na změnu ve fenoménu navazujících řízení, otázku závaznosti výstupu z procesu EIA, změny týkající se zapojení dotčené veřejnosti a konečně se zaměřením na změny týkající se zjišťovacího řízení (tzv. „screening“). Závěrem jsou pak ve stručnosti shrnuty ostatní změny v zákoně EIA a v dalších předpisech. Příspěvek přináší základní přehled nyní účinné právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí v jejich problematických aspektech.
Anotace anglicky
The contribution provides a basic overview of major changes caused by amendment no. 39/2015 Coll. in the Environmental Impact Assessment procedure (EIA). It provides an overview of currently effective legal regulation in the Environmental Impact Assessment (EIA) of their problematic aspects.
VytisknoutZobrazeno: 10. 10. 2024 21:23