TAŠKOVÁ, Ivana. Lékové interakce antidepresiv s pohledem do klinické praxe. Remedia. 2022, roč. 32, březen, s. 74-80. ISSN 0862-8947.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lékové interakce antidepresiv s pohledem do klinické praxe
Název česky Lékové interakce antidepresiv s pohledem do klinické praxe
Název anglicky Drug-drug interactions of antidepressants and the case studies
Autoři TAŠKOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Remedia, 2022, 0862-8947.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00129818
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky lékové interakce – antidepresiva – SSRI - serotoninový syndrom
Klíčová slova anglicky drug interactions – antidepressants – SSRI – serotonine syndrome
Štítky rivok, ÚAF
Změnil Změnila: JUDr. Sabina Krejčiříková, učo 383857. Změněno: 11. 8. 2023 14:36.
Anotace
Téměř každé léčivo může interagovat s dalšími léčivy, doplňky stravy, potravinami nebo návykovými látkami. Léková interakce ve smyslu léčivo-léčivo nastává, pokud jeden lék mění účinky druhého. Výsledkem jejich vzájemného působení je většinou snížení nebo zvýšení jejich účinku. Pacient je v prvním případě ohrožen neúčinností terapie, v druhém případě zase vystupňovanými nežádoucími účinky, které mohou vést k hospitalizaci nebo k jejímu prosloužení, což vede k vyšší ekonomické zátěži zdravotnického systému. Antidepresiva jsou léky, které pacienti užívají dlouhodobě, mnohdy celoživotně. Hlubší znalosti v oblasti jejich lékových interakcí mohou vést ke zvýšení bezpečnosti lékových režimů našich pacientů a současně k ekonomickým úsporám v podobě snížené míry či zkrácení délky hospitalizace. Pro správnou interpretaci klinické významnosti lékové interakce jsou potřebné solidní znalosti farmakokinetiky (zejména detailní znalost způsobu metabolizaci léčiva) i farmakodynamiky léčiva (oblast mechanismu účinků a rizika, které léčivo přináší). Optimální je mít také základní přehled o silných induktorech a inhibitorech cytochromu P450 (nejen z řad psychofarmaka) a také mít povědomí, které isoformy podléhají genetickému polymorfismu. Základní teoretický přehled problematiky lékových interakcí antidepresiv, který přináší tento článek, je doplněn o pohled z praxe klinického farmaceuta formou tří kazuistik, jejichž ústředním tématem jsou právě lékové interakce antidepresiv.
Anotace anglicky
Almost any drug can interact with other drugs, supplements, foods, or illicit substances when administered to a patient. A drug interaction in the sense of a drug-drug interaction occurs when one drug modifies the effects of another drug. The result is usually a reduction or enhancement in their effect. In the first case, the patient is endangered by the ineffectiveness of the therapy, in the second case by exacerbated side effects, which may lead to hospitalization or prolongation of hospitalization stay, leading to a higher economic burden on the health care system. Antidepressants are drugs that patients often take for a long time. Profound knowledge of drug interactions can lead to increased safety of our patients' drug regimens and at the same time to economic savings in the form of reduced hospitalization rates or shorter hospital stays. In order to correctly interpret the clinical significance of a drug interaction, a solid knowledge of pharmacokinetics and pharmacodynamics of the drug is required. The theoretical overview of the antidepressants drug interactions topic, which is presented in this article, is supplemented by a view from the practice of a clinical pharmacist, in the form of three case reports.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:19