2021
Laboratory analysis of cyanobacterial toxins and bioassays
LAWTON, Linda A., Metcalf JAMES S., Bojana ŽEGURA, Ralf JUNEK, Martin WELKER et. al.Základní údaje
Originální název
Laboratory analysis of cyanobacterial toxins and bioassays
Autoři
LAWTON, Linda A., Metcalf JAMES S., Bojana ŽEGURA, Ralf JUNEK, Martin WELKER, Andrea TÖRÖKNÉ a Luděk BLÁHA (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
London, Toxic Cyanobacteria in Water, od s. 745-800, 56 s. 2nd Edition, 2021
Nakladatel
CRC Press
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
30108 Toxicology
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/21:00124393
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-1-003-08144-9
Klíčová slova anglicky
Cyanobacterial; cyanotoxins; toxicity bioassays; analysis; storage
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 16. 5. 2022 12:38, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
Cyanobacterial toxins or cyanotoxins are a diverse group of compounds with differing chemistries; hence, a single analytical method can rarely be used to evaluate all potential compounds. Toxicity bioassays have been adapted to assess the toxicity of cyanobacterial samples. The most common of these assays is the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay kit using antibodies raised to specific cyanotoxins. Testing with bioassays is expected to show whether the sample contains toxic substances and how toxic these substances may potentially be. Laboratory staff handling samples potentially containing toxic cyanobacteria and cyanobacterial toxins is potentially exposed to health hazards, and appropriate protective measures need to be implemented. Following a sampling trip, the samples arriving in the laboratory need to be processed further for analysis or storage. Three aspects are important for sample handling and storage: safety, sample processing to ensure stability and traceability.