FRANC, Aleš a Vladimír BÍBA. Etické a zákonné požadavky na podstoupení očkování k prevenci nemoci COVID-19. Česká a slovenská farmacie. Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2022, roč. 71, č. 1, s. 3-12. ISSN 1210-7816.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Etické a zákonné požadavky na podstoupení očkování k prevenci nemoci COVID-19
Název anglicky Ethical and legal requirements for vaccination against COVID-19
Autoři FRANC, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí) a Vladimír BÍBA (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská farmacie, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2022, 1210-7816.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Přehledový článek popisující právní, etické a odborné aspekty očkování proti Covid-19
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00125514
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova anglicky gene vaccines; COVID-19; ethics; risks; voluntariness
Štítky rivok, ÚFT
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Aleš Franc, Ph.D., učo 119712. Změněno: 12. 5. 2022 11:35.
Anotace
V současné době existuje eminentní zájem států na proočkovanosti obyvatelstva proti COVID-19. V České republice k tomuto účelu slouží podmínečně registrované genové mRNA a vektorové DNA vakcíny, u kterých zatím absentují úplné a dlouhodobé údaje o bezpečnosti. Vakcíny vykazují řadu potenciálních rizik, jako je pronikání lipidických nanočástic do okolních tkání, zabudování DNA do hostitelského genomu, ADE syndrom, vznik rezistentních mutací, myokarditida, perikarditida a tromboembolické příhody. Vzhledem k tomu, že hladina protilátek po vakcinaci brzy klesá, imunita po prodělání nemoci je trvalejší a smrtnost nemoci je zejména u mladistvých velmi nízká, je z etického pohledu přijatelné jen dobrovolné očkování, a to bez případných přímých i nepřímých restrikcí pro neočkované. Tento závěr je v souladu s principy lékařské etiky nonmaleficence, beneficence, autonomie a spravedlnosti.
Anotace anglicky
In the current context, there is an extraordinary interest of states in vaccinating the population to prevent Covid-19. In the Czech Republic, gene mRNA and vector DNA vaccines are approved only with conditional marketing authorization, for which a complete and long-term safety assessment is currently lacking. Vaccines show some potential risks, such as penetration of lipid nanoparticles after the disease is longer, and the disease's fatality rate is very low, especially in adolescents, only voluntary vaccination is ethically acceptable, without any direct or indirect restrictions on the unvaccinated. The conclusion is in line with the principles of medical ethics of nonmaleficence, beneficence, autonomy, and justice.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:19