2021
Insight into thermally induced structural changes of lupin seed gamma-conglutin
CZUBINSKI, J.Základní údaje
Originální název
Insight into thermally induced structural changes of lupin seed gamma-conglutin
Autoři
CZUBINSKI, J. (garant)
Vydání
Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2021, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 9.231
Kód RIV
RIV/00216224:14740/21:00124446
Organizační jednotka
Středoevropský technologický institut
UT WoS
000642467500014
Klíčová slova anglicky
Lupin seed; ?-Conglutin; Protein thermostability; Protein structure; Hypoglycemic protein
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 23. 3. 2022 12:37, Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D.
Anotace
V originále
A multidimensional analysis aimed to determine the thermal impact on ?-conglutin at the two oligomeric states was carried out. A wide range of biophysical and bioinformatic methods allowed to get insight into a thermal unfolding mechanism. The determined midpoint transition temperature (Tm) values were remarkably different, being 56.5 ?C and 71.1 ?C for ?-conglutin monomer and hexamer, respectively. The unfolding pattern for hexamer molecules included aggregation/precipitation, while monomers tended to form soluble aggregates after heat exposure. Interestingly, differences in the aromatic amino acid residues movements indicate that during thermal treatment of ?-conglutin hexamer red-shift occurred contrary to the monomer in the case of which blueshift was noted. The obtained results provide an essential contribution to expand our knowledge about the molecular characterization of this intriguing lupin seed protein.
Návaznosti
90127, velká výzkumná infrastruktura |
|