DUPALOVÁ, Zuzana. Dozvuky Balakirevovy pražské návštěvy – první dopisy Josefu Kolářovi. In Doktorandská vědecká konference Hudební fakulty JAMU, 19.–21. dubna 2022,. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dozvuky Balakirevovy pražské návštěvy – první dopisy Josefu Kolářovi
Název anglicky The Sequel to Balakirev's visit to Prague – First Letters to Josef Kolar
Autoři DUPALOVÁ, Zuzana.
Vydání Doktorandská vědecká konference Hudební fakulty JAMU, 19.–21. dubna 2022, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Milij A. Balakirev, Josef Kolář, Bedřich Smetana
Klíčová slova anglicky Mily Balakirev, Josef Kolar, Bedrich Smetana
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Dupalová, učo 413437. Změněno: 28. 4. 2022 16:22.
Anotace
Roku 1867 se v pražském Prozatímním divadle konala česká premiéra Glinkovy opery Ruslan a Ludmila, kterou sem přijel dirigovat ruský skladatel Milij Balakirev. Během své návštěvy si získal řadu přátel, jeho pobyt byl ovšem poznamenaný i problematickým vztahem s tehdejším kapelníkem Prozatímního divadla Bedřichem Smetanou. Jedním z přátel, které mezi Čechy ruský skladatel měl, byl slavista a překladatel Josef Kolář. Dopisy Balakireva Kolářovi, nacházející se v Literárním archivu Památníku národního písemnictví, jsou zajímavým svědectvím o událostech v Praze i o jeho vztahu k Čechám.
Anotace anglicky
In 1867, the Czech premiere of Glinka's opera Ruslan and Ludmila took place at the Provisional Theatre in Prague, conducted by the Russian composer Mily Balakirev. During his visit he made many friends, but his stay was also accompanied by a problematic relationship with the then principal conductor of the Provisional Theatre, Bedrich Smetana. One of the friends the Russian composer had among the Czechs was the Slavist and translator Josef Kolar. Balakirev's letters to Kolar in the Literary Archive of the Museum of Czech Literature are an interesting testimony to the events in Prague and Balakirev‘s relationship to Bohemia.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 02:26