KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY a Lenka MOLČANOVÁ. PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt. Ceska a slovenska farmacie. 2021, roč. 70, s. 206-209. ISSN 1210-7816.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Název česky Fenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Název anglicky Phenylpropanoids and flavonoid from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Autoři KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY a Lenka MOLČANOVÁ.
Vydání Ceska a slovenska farmacie, 2021, 1210-7816.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova anglicky Helichrysum petiolare, HPLC, plant phenols, antibacterial activity
Změnil Změnila: doc. PharmDr. Renata Kubínová, Ph.D., učo 233182. Změněno: 22. 4. 2022 08:37.
Anotace česky
Fytochemická analýza methanolického extraktu Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) prokázala přítomnost sekundárních metabolitů patřících mezi fenylpropanoidy a flavonoidy. Pomocí preparativní HPLC se podařilo vyizolovat pět obsahových látek: kumarin skopolin (1), kyselinu 3-chlorogenovou (2), glukosidicky vázaný derivát kyseliny kávové (3), kyselinu dikafeoylchinovou (5) a flavonoid isokvercitrin (4). V druhu H. petiolare byly tyto sloučeniny identifikovány poprvé. Při testování antibakteriální aktivity bylo zjištěno, že pouze kyselina dikafeoylchinová vykazuje mírnou antibakteriální aktivitu proti Escherichia coli CCM 7929 v koncentraci 512 μg ∙ ml–1
Anotace anglicky
The phytochemical analysis of a methanolic extract from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) confirmed the content of phenylpropanoids and flavonoids. Five secondary metabolites were isolated using preparative HPLC, namely coumarin scopolin (1), 3-chlorogenic acid (2), caffeic acid-hexose derivative (3), dicaffeoylquinic acid (5), and the flavonoid isoquercitrin (4). These compounds were identified from this species for the first time. Only dicaffeoylquinic acid was able to inhibit Escherichia coli CCM 7929 at the concertation of 512 μg ∙ mL–1 in a screening of antibacterial activity.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:38