J 2021

PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.

KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY et. al.

Základní údaje

Originální název

PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.

Název česky

Fenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.

Název anglicky

Phenylpropanoids and flavonoid from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.

Vydání

Ceska a slovenska farmacie, 2021, 1210-7816

Další údaje

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Klíčová slova anglicky

Helichrysum petiolare, HPLC, plant phenols, antibacterial activity
Změněno: 22. 4. 2022 08:37, doc. PharmDr. Renata Kubínová, Ph.D.

Anotace

CZ EN

Česky

Fytochemická analýza methanolického extraktu Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) prokázala přítomnost sekundárních metabolitů patřících mezi fenylpropanoidy a flavonoidy. Pomocí preparativní HPLC se podařilo vyizolovat pět obsahových látek: kumarin skopolin (1), kyselinu 3-chlorogenovou (2), glukosidicky vázaný derivát kyseliny kávové (3), kyselinu dikafeoylchinovou (5) a flavonoid isokvercitrin (4). V druhu H. petiolare byly tyto sloučeniny identifikovány poprvé. Při testování antibakteriální aktivity bylo zjištěno, že pouze kyselina dikafeoylchinová vykazuje mírnou antibakteriální aktivitu proti Escherichia coli CCM 7929 v koncentraci 512 μg ∙ ml–1

Anglicky

The phytochemical analysis of a methanolic extract from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) confirmed the content of phenylpropanoids and flavonoids. Five secondary metabolites were isolated using preparative HPLC, namely coumarin scopolin (1), 3-chlorogenic acid (2), caffeic acid-hexose derivative (3), dicaffeoylquinic acid (5), and the flavonoid isoquercitrin (4). These compounds were identified from this species for the first time. Only dicaffeoylquinic acid was able to inhibit Escherichia coli CCM 7929 at the concertation of 512 μg ∙ mL–1 in a screening of antibacterial activity.