KROBOT, Martin. Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování. In Školní stravování 2022. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování
Název česky Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování
Název anglicky Legislative background of dietary catering and its implementation in school catering
Autoři KROBOT, Martin.
Vydání Školní stravování 2022, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dietní stravování;školní stravování
Klíčová slova anglicky dietary catering;school catering
Změnil Změnil: Mgr. Martin Krobot, učo 411099. Změněno: 28. 5. 2022 09:04.
Anotace
Přestože se dietní stravování objevilo v legislativě až v roce 2015, mnoho jídelen vařilo diety již předtím a v r. 2011 dokonce hlavní hygienik stanovil podmínky pro ohřev dietních pokrmů z domova. Snaha o kodifikaci dietního stravování však ve svých začátcích přinesla mnoho zmatků a polopravd, na základě kterých nyní mnoho jídelen od diet upustilo, nebo dodržují zbytečná či příliš přísná opatření. Jediná aktuální metodika (metodické doporučení MŠMT) vychází z již neplatné legislativy a předepisuje procesy, které nemají bližší opodstatnění. Aktuální legislativa je naopak natolik benevolentní, že opomíjí všechny souvislosti dietního stravování kromě receptur. V ČR tak chybí komplexní metodický materiál, který by poskytl konkrétní návod všem, kteří v dietním stravování hrají roli (jídelny, školy, zřizovatelé, lékaři aj.). V rámci projektu Máme to na talíři aktuálně vzniká metodický materiál, který by měl pokrýt způsob spolupráce s nutričním terapeutem, praktickou realizaci přípravy pokrmů, ukázat vhodnou podobu lékařské zprávy, přinést vzorové dokumenty (např. HACCP či dohoda s rodiči o ohřevu) či vyjasnit otázky zodpovědnosti za bezpečnost výsledného pokrmu pro dietního strávníka.
Anotace anglicky
Although dietary catering only appeared in legislation in 2015, many canteens were already cooking diets before then, and in 2011 the chief hygienist even set conditions for heating dietary meals from home. However, the efforts to codify dietary catering in their early days produced a lot of confusion and half-truths, on the basis of which many canteens have now abandoned diets or are following unnecessary or overly strict measures. The only current methodology (the Ministry of Education's methodological recommendation) is based on legislation that is no longer valid and prescribes processes that have no further justification. The current legislation, on the other hand, is so benevolent that it ignores all aspects of dietary catering except recipes. Thus, there is a lack of comprehensive methodological material in the Czech Republic that would provide concrete guidance to all those who play a role in dietary catering (canteens, schools, providers, doctors, etc.). Within the framework of the We have it on our plate project, a methodological material is currently being developed which should cover how to cooperate with a dietitian, the practical implementation of food preparation, show the appropriate form of a medical report, provide sample documents (e.g. HACCP or agreement with parents on reheating) or clarify the issues of responsibility for the safety of the resulting food for the dietary consumer.
VytisknoutZobrazeno: 14. 9. 2024 07:18