GELBÍČOVÁ, Tereza, Kristýna BRODÍKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ. Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products. International Journal of Food Microbiology. AMSTERDAM: ELSEVIER, 2022, roč. 374, May 2022, s. 1-5. ISSN 0168-1605. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109727.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products
Autoři GELBÍČOVÁ, Tereza (203 Česká republika, domácí), Kristýna BRODÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Food Microbiology, AMSTERDAM, ELSEVIER, 2022, 0168-1605.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 5.400
Kód RIV RIV/00216224:14110/22:00125947
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109727
UT WoS 000809664800008
Klíčová slova anglicky Clonal lineages; Fermented meat product; Livestock-associated MRSA; Meat chain; Resistance; Virulence
Štítky 14110525, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 20. 1. 2023 12:04.
Anotace
This study was aimed on the detection of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in different categories of retailed ready-to-eat (RTE) meat products from the Czech producers and determination of their genetic properties, antimicrobial resistance and virulence. In RTE meat products, 2% (4/181) of examined samples were MRSA positive. MRSA strains were detected only in durable fermented meat products made exclusively from pork meat. Detection of livestock-associated MRSA (LA-MRSA) clonal lineages (ST398 and ST4999), SCCmec cassette type V and tetracycline resistance indicate a source of contamination from raw pork. The study confirms the ability of these strains to survive the technological process rather than contamination of meat products from the food processing environment. MRSA strains did not carry any of the tested genes encoding staphylococcal enterotoxins or virulence genes (for Panton-Valentine leukocidin, exfoliative toxins A, B and toxic shock syndrome). Our results point out the spread of LA-MRSA through the meat processing chain.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 04:27