2022
Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products
GELBÍČOVÁ, Tereza, Kristýna BRODÍKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁZákladní údaje
Originální název
Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products
Autoři
GELBÍČOVÁ, Tereza (203 Česká republika, domácí), Kristýna BRODÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
International Journal of Food Microbiology, AMSTERDAM, ELSEVIER, 2022, 0168-1605
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10606 Microbiology
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 5.400
Kód RIV
RIV/00216224:14110/22:00125947
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000809664800008
Klíčová slova anglicky
Clonal lineages; Fermented meat product; Livestock-associated MRSA; Meat chain; Resistance; Virulence
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 1. 2023 12:04, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
This study was aimed on the detection of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in different categories of retailed ready-to-eat (RTE) meat products from the Czech producers and determination of their genetic properties, antimicrobial resistance and virulence. In RTE meat products, 2% (4/181) of examined samples were MRSA positive. MRSA strains were detected only in durable fermented meat products made exclusively from pork meat. Detection of livestock-associated MRSA (LA-MRSA) clonal lineages (ST398 and ST4999), SCCmec cassette type V and tetracycline resistance indicate a source of contamination from raw pork. The study confirms the ability of these strains to survive the technological process rather than contamination of meat products from the food processing environment. MRSA strains did not carry any of the tested genes encoding staphylococcal enterotoxins or virulence genes (for Panton-Valentine leukocidin, exfoliative toxins A, B and toxic shock syndrome). Our results point out the spread of LA-MRSA through the meat processing chain.