MURÍNOVÁ, Irena. Přispívají kliničtí farmaceuti k minimalizaci pádů pacientů ve zdravotnických zařízeních i v Česku? (10leté sledování a zkušenosti z ÚVN Praha). Časopis lékařů českých. Praha: MeDitorial, s. r. o., 2022, roč. 161, č. 1, s. 17-23, 48 s. ISSN 0008-7335.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přispívají kliničtí farmaceuti k minimalizaci pádů pacientů ve zdravotnických zařízeních i v Česku? (10leté sledování a zkušenosti z ÚVN Praha)
Název anglicky Do clinical pharmacists contribute to fall prevention in healthcare facilities also in the Czech Republic? (10 years of monitoring and experience from ÚVN Prague – inspiration for others?)
Autoři MURÍNOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis lékařů českých, Praha, MeDitorial, s. r. o. 2022, 0008-7335.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00129752
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky Hospitalizace; klinický farmaceut; lékový audit; pád; prevence; senioři; stupnice pádů Morse
Klíčová slova anglicky Hospitalisation; clinical pharmacist; drug audit; fall; prevention; elderly; Morse Fall Scale
Štítky rivok, ÚAF
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Sabina Krejčiříková, učo 383857. Změněno: 11. 5. 2023 11:33.
Anotace
Abstrakt Východisko, cíl práce: V řadě zdravotnických zařízeních jsou kliničtí farmaceuti vyzýváni, aby se aktivně podíleli na prevenci pádů pacientů. Na území ČR není dosud zavedena jednotná metodika, jak by měl klinický farmaceut v této činnosti systematicky a racionálně postupovat. Cílem článku je na základě vlastní analýzy dat tuto metodiku nabídnout. Metodika práce: Byly provedeny detailní retrospektivní analýzy výstupů z činnosti klinického farmaceuta v oblasti farmakoprevence pádů a lékových auditů po pádu. Výsledky: 78 % pacientů, kteří během hospitalizace upadli, bylo starších 65 let. Věk byl následně vzat jako základní kritérium pro hodnocení medikace pacienta s ohledem na riziko pádu. Díky plošnému rozšíření klinickofarmaceutické péče a nově zavedenému systému sledování a prevence pádů v ÚVN Praha, došlo k pozitivnímu trendu ve výskytu nežádoucího vlivu medikace na pády pacientů: v roce 2017 to bylo ve 34 % případů, v roce 2020 již jen ve 13 %. Závěr: Na základě našich dat a zkušeností nabízíme metodiku činnosti klinického farmaceuta v problematice pádů: 1) při poskytování systematické klinickofarmaceutická péče provádět automatickou kontrolu medikace i s ohledem na riziko pádu u pacientů nad 65 let; 2) zajistit automatické zasílání žádanek na oddělení klinické farmacie při pádu pacienta ve zdravotnickém zařízení.
Anotace anglicky
Summary Goal of the work: Clinical pharmacists are encouraged to participate in falls prevention programs in many healthcare facilities. A uniform methodology for the work of clinical pharmacist in fall prevention has not yet been established in the Czech Republic. The aim of this work is to offer the methodology based on our own data analysis. Methodology: Retrospective clinical pharmacist's output analysis was performed in two areas: fall's pharmacoprevention and post-fall drug audits. Results: 78 % of patients who fell during hospitalization were over 65 years of age. Age was subsequently taken as the basic criterion for the patient's medication evaluation with regard to the risk of falling. Thanks to the widespread expansion of clinical pharmaceutical care and the newly introduced fall prevention and monitoring system at ÚVN Prague, there was a positive trend in the incidence of medication's adverse effects on patient's falls: in 2017 it was 34 % of cases, in 2020 only 13 %. Conclusion: Based on our data and experience, we offer a methodology for the clinical pharmacist's activity in fall prevention: 1) performing revision of medication also with regard to the risk of falls in patients over 65 years of age; 2) ensuring the automatic requests sending to the clinical pharmacy department in the case of a patient's fall in a medical facility.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:20