SKALICKÁ, Veronika. Ne/možnost odposlechu komunikace mezi obviněným a obhájcem. Online. In Tóthová Veronika. Košické dni trestného práva 2022: VI. ročník Hodnotové smerovanie trestného práva. 1. vyd. Košice: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Právnická fakulta, 2023, s. 403-421. ISBN 978-80-574-0168-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ne/možnost odposlechu komunikace mezi obviněným a obhájcem
Název anglicky Ne/možnost odposlechu komunikace mezi obviněným a obhájcem
Autoři SKALICKÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Košice, Košické dni trestného práva 2022: VI. ročník Hodnotové smerovanie trestného práva, od s. 403-421, 19 s. 2023.
Nakladatel Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/23:00129979
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-574-0168-1
Klíčová slova anglicky wiretapping; advocate; criminal law; right of defens; spatial eavesdropping
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 3. 2024 15:02.
Anotace
Hodnotové směřování trestního práva se v posledních letech obracelo především k ochraně společnosti proti terorismu. V důsledku toho docházelo ke změnám trestního řádu spočívajících v částečném omezení některých lidských práv, mezi nimiž je i právo na soukromí. Odposlechy, ať již klasické podle § 88 tr. ř. nebo prostorové podle § 158d odst. 2, odst. 3 tr. ř., představují již samy o sobě intenzivní zásah do práv garantovaných Listinou základních práv a svobod. Primárně by však odposlechy, souhrnně řečeno, neměly zasahovat do práva na obhajobu a komunikace mezi obviněným a obhájcem by měla zůstat před orgány činnými v trestním řízení utajena, resp. jejich komunikace by neměla být vůbec předmětem odposlechu. Ovšem existují výjimky i z tohto pravidla? Je možné zaznaménávat i komunikaci mezi obhájcem a obviněným, popř. mezi obhájcem a podezřelým? Posunují se hodnoty trestního práva ve vztahu k odposlechům jiným směrem?
Anotace anglicky
In recent years, the value direction of criminal law has focused primarily on protecting society against terrorism. As a result, there have been changes to the penal code to partially restrict certain human rights, including the right to privacy. Wiretapping, whether classic wiretapping according to § 88 of the Penal Code or spatial eavesdropping according to § 158d paragraph 2, paragraph 3 of the Penal Code already represent an intensive interference with the rights guaranteed by the Charter of Fundamental Rights and Freedoms. Primarily wiretaps should not, in summary, interfere with the rights of the defense and communication between the accused and the advocate should remain secret from law enforcement authorities, their communication should not be intercepted at all. But are there exceptions to this rule? It is also possible to record communication between the advocate and the accused, or between the advocate and the suspect? Are the values of criminal law moving in a different direction in relation to wiretapping?
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:21